Wątróbka duszona – kuchnia podkarpacka |
Wątróbka to danie, które w moim rodzinnym domu zawsze
przygotowywało się tak samo – była to wątróbka duszona z cebulą w sosie
własnym. Przepis z okolic Brzozowa jest nieco inny. Podsmażoną wątróbkę dusi
się w wywarze warzywnym, a na koniec sos wzbogaca się śmietaną i posypuje natką
pietruszki. Z takimi dodatkami wątróbka nabiera delikatniejszego, bardziej
maślanego smaku, choć przepis nadal pozostaje prosty, a danie składa się z
niewielu składników.
Przepis pochodzi z publikacji pt. „Smaki Ziemi Brzozowskiej”,
wydanej przez Stowarzyszenie LGD „Ziemia Brzozowska”.
Wątróbka duszona – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g wątróbki (wieprzowej, drobiowej lub cielęcej)
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki wywaru warzywnego (lub wody)
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
- 2 szklanki mleka do moczenia wątróbki
Wątróbkę dokładnie płuczemy, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem
i odstawiamy na około 1 godzinę. Następnie odsączamy, oprószamy mąką, pieprzem
i rumienimy z obydwu stron na gorącym tłuszczu. Przekładamy do wyższego
rondelka, podlewamy wywarem warzywnym i dusimy pod przykryciem około 15 minut
(wątróbkę wieprzową i cielęcą dusimy dłużej, do miękkości). Pod koniec duszenia
wątróbkę solimy. Kiedy jest już miękka wyciągamy ją na chwilę, do sosu dodajemy
mąkę i zagotowujemy. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy, po czym dodajemy wątróbkę,
natkę pietruszki i podgrzewamy całość do momentu zagotowania.
Więcej podkarpackich
przepisów w zakładce
Zapraszam :)
Pyszny przepis na wątróbkę. Narobiłaś mi smaku <3 Chyba jutro popełnię :D
OdpowiedzUsuń