wtorek, 2 lutego 2021

Wątróbka duszona – kuchnia podkarpacka

Wątróbka duszona – kuchnia podkarpacka
Wątróbka duszona – kuchnia podkarpacka


Wątróbka to danie, które w moim rodzinnym domu zawsze przygotowywało się tak samo – była to wątróbka duszona z cebulą w sosie własnym. Przepis z okolic Brzozowa jest nieco inny. Podsmażoną wątróbkę dusi się w wywarze warzywnym, a na koniec sos wzbogaca się śmietaną i posypuje natką pietruszki. Z takimi dodatkami wątróbka nabiera delikatniejszego, bardziej maślanego smaku, choć przepis nadal pozostaje prosty, a danie składa się z niewielu składników.

Przepis pochodzi z publikacji pt. „Smaki Ziemi Brzozowskiej”, wydanej przez Stowarzyszenie LGD „Ziemia Brzozowska”.


Wątróbka duszona – kuchnia podkarpacka
Wątróbka duszona – kuchnia podkarpacka


Składniki:

  • 500 g wątróbki (wieprzowej, drobiowej lub cielęcej)
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego (lub wody)
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • 2 szklanki mleka do moczenia wątróbki

Wątróbkę dokładnie płuczemy, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 1 godzinę. Następnie odsączamy, oprószamy mąką, pieprzem i rumienimy z obydwu stron na gorącym tłuszczu. Przekładamy do wyższego rondelka, podlewamy wywarem warzywnym i dusimy pod przykryciem około 15 minut (wątróbkę wieprzową i cielęcą dusimy dłużej, do miękkości). Pod koniec duszenia wątróbkę solimy. Kiedy jest już miękka wyciągamy ją na chwilę, do sosu dodajemy mąkę i zagotowujemy. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy, po czym dodajemy wątróbkę, natkę pietruszki i podgrzewamy całość do momentu zagotowania.

 

Więcej podkarpackich przepisów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

1 komentarz:

  1. Pyszny przepis na wątróbkę. Narobiłaś mi smaku <3 Chyba jutro popełnię :D

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.