Uszka grzybowe z wołowiną – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Zagórz, gmina Zagórz, powiat sanocki
Używając bardzo dużego uogólnienia w naszym regionie na Boże
Narodzenie jada się albo barszcz czerwony, albo zupę grzybową. Jednak pod tymi
dwiema nazwami kryje się całe spektrum zup, różnorodność smaków, dodatków i
technik przygotowania. A wszystko to wynika z rodzinnych tradycji i
regionalnych obyczajów. I nawet jeśli nie wyobrażamy sobie Świąt bez dobrze
znanych nam potraw, warto poznać dania jadane w innych zakątkach Podkarpacia.
W niektórych zagórzańskich rodzinach żyje duch łemkowskich przodków
przybyłych z Rusi, którzy wśród wielu zwyczajów i tradycji pozostawili po sobie
również te, związane z kuchnią. Jada się tutaj doprawiony czosnkiem barszcz, w
którym łączy się zakwas buraczany i wywar z suszonych grzybów. Podaje się go z
uszkami z intensywnie doprawionym farszem z suszonych grzybów i gotowanej
wołowiny. Wyraziste i pełne smaku uszka idealnie komponują się z
buraczano-grzybowym barszczem.
Uszka grzybowe z wołowiną – kuchnia podkarpacka |
Składniki na około 50-60 uszek:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
- duża szczypta soli
Farsz:
- 300 g wołowiny
- 200 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
Farsz przygotowujemy wcześniej. Kiedy jest schłodzony
łatwiej lepi się uszka.
Grzyby namaczamy dzień wcześniej. Na drugi dzień gotujemy je
do miękkości i odcedzamy. Wywar można użyć do barszczu. Mięso kroimy na
mniejsze kawałki i gotujemy na wolnym ogniu w posolonej wodzie z liściem laurowym
i zielem angielskim. Kiedy mięso zmięknie, wyciągamy je z wywaru i razem z
grzybami mielimy w maszynce. Do farszu dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i uduszoną
na maśle. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu, żeby farsz był wyrazisty w
smaku. Chłodzimy
Składniki ciasta łączymy ze sobą i wyrabiamy elastyczne
ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm i wycinamy niewielkie kółka (np.
średnicy 5,5 cm). Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół,
zlepiamy brzeg i łączymy ze sobą 2 końce pierożka. Gotujemy w lekko okolonej
wodzie przez kilka minut od wypłynięcia do wierzchu.
Uszka grzybowe z wołowiną – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na
regionalne dania z Podkarpacia w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.