niedziela, 17 grudnia 2023

Uszka grzybowe z wołowiną – kuchnia podkarpacka

Uszka grzybowe z wołowiną – kuchnia podkarpacka
Uszka grzybowe z wołowiną – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Zagórz, gmina Zagórz, powiat sanocki

Używając bardzo dużego uogólnienia w naszym regionie na Boże Narodzenie jada się albo barszcz czerwony, albo zupę grzybową. Jednak pod tymi dwiema nazwami kryje się całe spektrum zup, różnorodność smaków, dodatków i technik przygotowania. A wszystko to wynika z rodzinnych tradycji i regionalnych obyczajów. I nawet jeśli nie wyobrażamy sobie Świąt bez dobrze znanych nam potraw, warto poznać dania jadane w innych zakątkach Podkarpacia.

W niektórych zagórzańskich rodzinach żyje duch łemkowskich przodków przybyłych z Rusi, którzy wśród wielu zwyczajów i tradycji pozostawili po sobie również te, związane z kuchnią. Jada się tutaj doprawiony czosnkiem barszcz, w którym łączy się zakwas buraczany i wywar z suszonych grzybów. Podaje się go z uszkami z intensywnie doprawionym farszem z suszonych grzybów i gotowanej wołowiny. Wyraziste i pełne smaku uszka idealnie komponują się z buraczano-grzybowym barszczem.

Uszka grzybowe z wołowiną – kuchnia podkarpacka
Uszka grzybowe z wołowiną – kuchnia podkarpacka

Składniki na około 50-60 uszek:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
  • duża szczypta soli

Farsz:

  • 300 g wołowiny
  • 200 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Farsz przygotowujemy wcześniej. Kiedy jest schłodzony łatwiej lepi się uszka.

Grzyby namaczamy dzień wcześniej. Na drugi dzień gotujemy je do miękkości i odcedzamy. Wywar można użyć do barszczu. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na wolnym ogniu w posolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy mięso zmięknie, wyciągamy je z wywaru i razem z grzybami mielimy w maszynce. Do farszu dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i uduszoną na maśle. Doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu, żeby farsz był wyrazisty w smaku. Chłodzimy

Składniki ciasta łączymy ze sobą i wyrabiamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm i wycinamy niewielkie kółka (np. średnicy 5,5 cm). Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół, zlepiamy brzeg i łączymy ze sobą 2 końce pierożka. Gotujemy w lekko okolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia do wierzchu.

Uszka grzybowe z wołowiną – kuchnia podkarpacka
Uszka grzybowe z wołowiną – kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na regionalne dania z Podkarpacia w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.