wtorek, 15 grudnia 2020

Ciastka półksiężyce – kuchnia podkarpacka

Ciastka półksieżyce - kuchnia podkarpacka
Ciastka półksiężyce - kuchnia podkarpacka


Ciasto ucierane lubi mąkę krupczatkę. Zapewnia ona luźniejszą konsystencję ciasta, które z natury jest ciężkie. Zazwyczaj ciasto ucierane pieczone jest z owocami i kruszonką, ale na Podkarpaciu zimą piecze się ciasteczka, które wykrawane są z upieczonego i polukrowanego placka. Już sama ta technika jest godna tego, by o niej wspomnieć i w jakiś sposób ją utrwalić. Dzisiaj coraz rzadziej powstają takie wypieki, więc może wypróbujecie? :)

Przepis Stowarzyszenia „Nasz Dęborzyn” opublikowano w zbiorze regionalnych dań świątecznych pt. „Bożonarodzeniowe smaki – świąteczne smaki cz. II”, wydanym przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Liwocz”.


Ciastka półksieżyce - kuchnia podkarpacka
Ciastka półksiężyce - kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm :

  • 200 g margaryny (lub masła)
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g mąki krupczatki
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 2 cytryny (otarta skórka i wyciśnięty sok)
  • 4 duże jajka
  • Dodatkowo:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich

Białka ubijamy na sztywno. Miękką margarynę lub masło, cukier i żółtka ucieramy. Pod koniec ucierania dodajemy wyciśnięty sok i skórkę otartą z cytryn. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy, a na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 C (grzałka góra-dół) przez około 30 minut.

Z cukru pudru i kilku łyżek gorącej wody robimy lukier. Wylewamy go na upieczony placek i posypujemy siekanymi orzechami. Placek tniemy wzdłuż na 3 pasy takiej samej szerokości i z każdego pasa odcinamy szklanką półksiężyce.

Sposób wycinania ciastek możecie zobaczyć w innym podkarpackim przepisie – księżyce z Pstrągowej.


Ciastka półksieżyce - kuchnia podkarpacka
Ciastka półksiężyce - kuchnia podkarpacka


 

Więcej podkarpackich słodkości w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

4 komentarze:

  1. Mmmmm... uwielbiam wszelkie półksiężyce :) wycinanie szklanką ma jedną cenną zaletę: zostaje trochę okruszków, które są najsmaczniejsze tuż po upieczeniu i wycięciu :) ja robię jeszcze półksiężyce orzechowo-czekoladowe z czeskiego przepisu, też są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że nie brakuje znawców/wyznawców tej techniki :)

      Usuń
  2. Cudne i bardzo smakowite ciasteczka <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością są tak pyszne jak wyglądają. :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.