Ciastka półksiężyce - kuchnia podkarpacka |
Ciasto ucierane lubi mąkę krupczatkę. Zapewnia ona
luźniejszą konsystencję ciasta, które z natury jest ciężkie. Zazwyczaj ciasto
ucierane pieczone jest z owocami i kruszonką, ale na Podkarpaciu zimą piecze się
ciasteczka, które wykrawane są z upieczonego i polukrowanego placka. Już sama
ta technika jest godna tego, by o niej wspomnieć i w jakiś sposób ją utrwalić.
Dzisiaj coraz rzadziej powstają takie wypieki, więc może wypróbujecie? :)
Przepis Stowarzyszenia „Nasz Dęborzyn” opublikowano w
zbiorze regionalnych dań świątecznych pt. „Bożonarodzeniowe smaki – świąteczne
smaki cz. II”, wydanym przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Liwocz”.
Ciastka półksiężyce - kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm :
- 200 g margaryny (lub masła)
- 200 g cukru pudru
- 250 g mąki krupczatki
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 2 cytryny (otarta skórka i wyciśnięty sok)
- 4 duże jajka
- Dodatkowo:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
Białka ubijamy na sztywno. Miękką margarynę lub masło,
cukier i żółtka ucieramy. Pod koniec ucierania dodajemy wyciśnięty sok i skórkę
otartą z cytryn. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy,
a na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto
przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze
180 C (grzałka góra-dół) przez około 30 minut.
Z cukru pudru i kilku łyżek gorącej wody robimy lukier.
Wylewamy go na upieczony placek i posypujemy siekanymi orzechami. Placek tniemy
wzdłuż na 3 pasy takiej samej szerokości i z każdego pasa odcinamy szklanką
półksiężyce.
Sposób wycinania ciastek możecie zobaczyć w innym
podkarpackim przepisie – księżyce z Pstrągowej.
Ciastka półksiężyce - kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
słodkości w zakładce
Zapraszam :)
Mmmmm... uwielbiam wszelkie półksiężyce :) wycinanie szklanką ma jedną cenną zaletę: zostaje trochę okruszków, które są najsmaczniejsze tuż po upieczeniu i wycięciu :) ja robię jeszcze półksiężyce orzechowo-czekoladowe z czeskiego przepisu, też są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że nie brakuje znawców/wyznawców tej techniki :)
UsuńCudne i bardzo smakowite ciasteczka <3
OdpowiedzUsuńZ pewnością są tak pyszne jak wyglądają. :)
OdpowiedzUsuń