sobota, 2 listopada 2019

Zupa Pochlapka – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Zupa Pochlapka - kuchnia podkarpacka


Pochlapka, zarzucajka, zalewajka, przypalanka, dziad z babą – wszystkie te nazwy odnoszą się do prostych, regionalnych zup, gotowanych przez gospodynie z różnych stron Podkarpacia. Trudno nie odnieść wrażenia, że wszystkie one (nazwy) są nieco lekceważące, jakby umniejszające daniu, które ochrzczono taką właśnie nazwą. I prawdopodobnie nie jest do przypadek, ponieważ te proste zupy gotowane były zwykle na niczym, a konkretniej na wodzie po ogórkach kiszonych, na kwasie z kiszonej kapusty, czy na warzywach korzeniowych, czyli na prostych, tanich składnikach, które były dostępne przez cały rok. Rzadziej wywar przygotowywano na resztkach żeberek, kościach, czy też okraszano zupę skwarkami. I choć wspomniane zupy są bardzo smaczne, czego dowodzi sam fakt, że nadal się je gotuje, nie były niegdyś wysoko cenione. Gotowano je w dni powszednie, a w najcięższych czasach bywały jedynym ciepłym posiłkiem dla ciężko pracującej na gospodarstwie rodziny. Kojarzyły się raczej z czasami niedostatku, niż z wyszukanym smakiem.
Szczęśliwie współcześnie częściej doświadczamy nadmiaru jedzenie, bogactwa smaków i ogromnego wyboru składników, niż niedostatku, dlatego jesteśmy bardziej skłonni docenić te proste potrawy przygotowywane na naturalnych, lokalnych produktach.
Pochlapka to typowa zupa na wywarze warzywnym, gotowana z warzyw korzeniowych, kapusty i ziemniaków. Zupa doprawiona jest przecierem pomidorowym i zagęszczona zasmażką. Jest to danie pochodzące z okolic Strzyżowa, z miejscowości Niewodna w gminie Wiśniowa.

Przepisem podzieliły się gospodynie z KGW Niewodna w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska LGD”.

Zupa Pochlapka - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • pół główki kapusty
  • włoszczyzna (2 pietruszki, 3 marchewki, kawałek selera, 1 por)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • pęczek koperku
  • sól

Kapustę drobno szatkujemy, cebule kroimy w kosteczkę, por w talarki, a marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w paski. W dużym garnku zagotowujemy 2 litry wody i dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy je 10 minut, a w tym czasie obieramy i kroimy w grubą kostkę ziemniaki. Dodajemy je do zupy, a kiedy zmiękną, dodajemy rozrobiony gorącym wywarem przecier pomidorowy. Zupę solimy do smaku. Na małej patelni roztapiamy masło i smażymy na nim mąkę na złoty kolor. Zasmażkę dodajemy do zupy i mieszamy. Na koniec do zupy dodajemy posiekany koperek.

Zupa Pochlapka - kuchnia podkarpacka


W zakładce KUCHNIAPODKARPACKA
Znajdziecie więcej przepisów na zupy z regionu :)

2 komentarze:

  1. Moja Mama nazywała ją "parzybroda" ;) Z kminkiem, bez koperku. Mniam mniam, pyszności to były. Oczywiście wszelkie próby ugotowania zupy o smaku takim, jak w dzieciństwie zakończyły się niepowodzeniem :)

    OdpowiedzUsuń