Śliwki w occie – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Wzdów, gmina Haczów, powiat brzozowski
Tak wykwintne dodatki, jak śliwki w occie, to rzadkość w naszej lokalnej kuchni. Połączenie cukru, octu owocowego i goździków zmienia smak i charakter owoców. Intensywne w smaku, słodko-ostre, aromatyzowane goździkami, podaje się do duszonych i pieczonych mięs, gulaszu, sosów i sałatek. Wielkim atutem śliwek w occie jest jędrność owoców zachowana dzięki zaparzaniu ich odpowiednio podgrzaną zalewą przez kilka dni z rzędu. Podobny sposób kilkudniowego zaparzania stosuje się do wiśni drylowanych, gdzie osiąga się podobny efekt w postaci owoców o zwartym miąższu, które trzymają swój kształt nawet po wielu miesiącach w słoiku. Jeśli lubicie połączenie słodyczy owoców i ostrości octu owocowego koniecznie wypróbujcie ten przepis. Z podanych ilości uzyskacie 3-4 półlitrowe słoiki śliwek w occie.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich we Wzdowie został
opublikowany w książeczce „Smak, aromat i zdrowie. Potrawy z Ziemi Brzozowskiej”,
wydanej przez Stowarzyszenia Kobiet „Gosposiada” z Jasienicy Rosielnej.
Śliwki w occie – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1,5 kg śliwek (np. węgierek)
Zalewa:
- 500 ml octu 6%
- 500 ml wody
- 10 goździków
- 500 g cukru
- laska wanilii
Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Można też pestek nie usuwać –
według upodobania.
Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy cukier,
goździki i wanilię. Zagotowujemy i studzimy zalewę. Zimną zalewamy śliwki i
pozostawiamy do następnego dnia. Miskę przykryłam folią spożywczą, żeby nic do
niej nie wpadło.
Drugiego dnia zlewamy zalewę, podgrzewamy ją lekko
i letnią zalewamy śliwki. Ponownie odstawiamy je do następnego dni.
Trzeciego dnia powtarzamy procedurę, tylko zalewę
podgrzewamy do gorącej, ale nie zagotowujemy.
Ostatniego dnia zalewę zagotowujemy i zalewamy nią
śliwki przełożone do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy i nie pasteryzujemy
ich. Śliwki możemy jeść od razu lub przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka
miesięcy.
Śliwki w occie – kuchnia podkarpacka |
Śliwki w occie – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych specjałów w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.