sobota, 17 listopada 2018

Bigos z ziemniaków – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Bigos z ziemniaków - kuchnia podkarpacka


Słowo bigos wszystkim nam kojarzy się bardzo jednoznacznie – siekana kapusta, duszona z mięsem i przyprawami. Ale gdybyśmy cofnęli się o 400 lat, moglibyśmy się przekonać, że bigosem nazywana była siekanina, niekoniecznie z kapusty. Istnieje też hipoteza, że słowo to pochodzi z łaciny i oznacza dwa smaki – „bi”, czyli podwójny oraz „gos” pochodzące od smaków. Oba te wyjaśnienia tłumaczą poniekąd dlaczego danie z drobno pokrojonych ziemniaków i boczku, duszone w śmietanie, które smakowo z tradycyjnym bigosem nic wspólnego nie ma, tak właśnie zostało nazwane.
Składniki na bigos z ziemniaków są typowe dla kuchni regionalnej Podkarpacia – ziemniaki, groch, cebula, boczek. Równie typowe jest zagęszczenie potrawy roztartym gotowanym grochem (a właściwie fasolą, ale „u nas” często mówi się na nią groch). Przepis pochodzi z gminy Frysztak, od pań z Koła Gospodyń Wiejskich Huta Gogołowska. Opublikowany został w „Czarnorzecko-Strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.

Bigos z ziemniaków - kuchnia podkarpacka
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka octu
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka grochu Jaś (fasoli)
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
Groch zalewamy przegotowaną wodą. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny, aż napęcznieje. Następnie gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczył. Odcedzamy i dokładnie rozcieramy tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy wodą w takiej ilości, by przykryła ziemniaki. Dodajemy ocet i gotujemy na pół twardo. Na oleju smażymy boczek pokrojony w kostkę, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy razem do zeszklenia cebuli. Boczek zalewamy śmietaną wymieszaną z mąką i chwilę gotujemy. Ziemniaki, groch i boczek ze śmietaną mieszamy i doprawić solą oraz pieprzem. Podajemy z dowolną surówką.

 
Bigos z ziemniaków - kuchnia podkarpacka



Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
po więcej regionalnych przepisów :)


znajdziecie tam między innymi inny rodzaj bigosu/siekaniny



4 komentarze:

  1. Oooo, fajny pomysł na ziemniaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham ziemniaki. I boczek do nich... Gdybym tak bezkarnie mogła pałaszować...

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi naprawdę dobrze, nie pomyślałabym, że połączenie takich smaków może dać coś tak oryginalnego i prostego zarazem :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.