niedziela, 5 marca 2017

Placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - domowy blog kulinarny
Placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka 
Szarlotka to ładna, apetyczna nazwa, która każdemu dobrze się kojarzy, jednak nie jest „nasza”. Polskie gospodynie piekły kruche lub półkruche ciasta z jabłkami na długo przed tym, zanim usłyszały nazwę szarlotka. W kuchni podkarpackiej ciasto takie nazywa się plackiem z jabłkami, jabłecznikiem, a nawet jabczokiem (Korczyna) czy jabczyniakiem (Żurawica).
Mój dzisiejszy przepis na delikatny, mięciutki i kruchy placek z jabłkami pochodzi z Ziemi Kolbuszowskiej, z gminy Nowa Wieś (źródło: „Smaki Kolbuszowszczyzny”, LGD Siedlisko).

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka
Składniki na foremkę wielkości 25x35 cm:
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny (lub masła)
  • 1 duża łyżka smalcu
Nadzienie:
  • 1,2 kg jabłek
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • 1 łyżka bułki tartej
  • cukier puder do oprószenia gotowego ciasta
Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę, śmietanę, smalec, cukier puder, żółtka, jajko i proszek do pieczenia. Składniki siekamy i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części (1/3 ciasta na wierzch i 2/3 na spód). Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania jabłek.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon oraz cukier waniliowy (ilość zależy od kwaśności jabłek i upodobań). Mieszamy.
Foremkę wykładamy papierem  do pieczenia i przekładamy na nią rozwałkowaną większą część ciasta. Nakłuwamy je widelcem i posypujemy bułką tartą. Na ciasto wykładamy jabłka i przykrywamy je rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta (łatwo będzie je rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia). Wierzch ciasta również nakłuwamy widelcem.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C (grzałka góra-dół), wkładamy ciasto i pieczemy przez około 50-60 minut. Po wystygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka






24 komentarze:

  1. Też taki robię. Jest pyszny. Klasyka najlepsza :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy to szarlotka, jabłecznik czy placek z jabłkami my uwielbiamy każdą wersję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłem kiedyś podobny. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam moja teściowa taki piekła miała przepis od teściowej co z tych stron była pyszne ciasto pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj wypróbowałam przepis:-) po prostu pychotka!!! POLECAM!

    OdpowiedzUsuń
  6. W Korczynie funkcjonowal jako "jablecznik" albo "placek z jablkami". "Jabczok" to chyba w Komborni raczej....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, Pani Maria Zaguła [Koło Gospodyń Wiejskich, Krasna (gm. Korczyna)] podała przepis na Jabczok w Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego. Widać w różnych domach różne nazwy :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Tak, to by sie zgadzalo. Krasna ma duzo nalecialosci z ukrainskiego jezyka ( przed wojna wiekszosc stanowili Lemkowie). Takie slowo w Korczynie raczej nie uzywane. Dziekuje za przypomnienie starych ( i dobrych) potraw z regionu mlodosci; wiele z nich ulecialo z pamieci!

      Usuń
    3. Jeśli jesteś zainteresowana przepisami innych gospodyń z Twoich rodzinnych stron, mogę wysłać Ci pdf z lokalną publikacją kulinarną. Prześlij tylko adres mailowy na trzecitalerz@gmail.com Pozdrawiam i to ja dziękuję :)

      Usuń
  7. To chyba najlepszy przepis :)
    Zawsze i wszystkim smakuje!
    Moja prababcia spod Krosna nazywała to ciasto "jabłeczkiem", ale to chyba jedynie dlatego, że małe prawnuki nie potrafiły poprawnie wypowiedzieć słowa "jabłecznik" :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto wpadło Co w oko. Myślę że się nie zawiedziesz :)

      Usuń
  9. Ale to pysznie wygląda! Dawno nie jadłam takiego ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie. Czy ten dodatek smalcu jest niezbędny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smalec zwiększa kruchość. Można go zamienić masłem. Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Niestety mi nie smakuje, ciasto mimo że dłużej było w lodówce bardzo się kolejki nie sposób było go rozwałkować, ale jakoś sobie z tym poradziłam. Gorzej z jabłkami które znikły w cieście. Było ich tak mało że placek nie smakował domownikom. Wolimy szarlotki, jabłeczniki z dużą ilością nadzienia, nie ważne czy są kruche czy biszkoptowe.

    OdpowiedzUsuń
  12. Może być marmolada z jabłek

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.