środa, 29 stycznia 2020

Cebulowa gradka – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Cebulowa gradka - kuchnia podkarpacka


Kuchnię Bieszczadów tyleż łączy z innymi zakątkami Podkarpacia, ile dzieli. Wywarli na nią silny wpływ Wołosi, pasterze z południa Europy, którzy zasiedlali niegdyś górzyste bieszczadzkie tereny. Odcisnęli na niej również swoje piętno Polacy, Rusini oraz osadnicy z Niemiec, Węgier i Słowacji. Tuż po II wojnie światowej w Bieszczady sprowadzono także greckich chłopów, komunistów, dla których miała to być ziemia obiecana. W tym samym okresie dokończono dzieła wysiedlenia ludności wschodniej i zasiedlenia Bieszczadów polskimi rodzinami, które utraciły swoje ziemie pod Sokalem na skutek żądania Stalina z 1951 roku, kiedy to oddano na rzecz ZSRR bogate w złoża węgla kamiennego, a jednocześnie bardzo żyzne tereny Bełza, Uhnowa i Krystynopolu, w zamian za górzysty i trudny rolniczo fragment Bieszczadów z Ustrzykami Dolnymi, Lutowiskami, Krościenkiem, Bandrowem Narodowym i Bystrem. O ile przed II wojną światową zamieszkała Bieszczady ludność żyła w odrębnych kulturach – Bojków, Łemków, Hucułów, Polaków czy Rusinów, o tyle po doświadczeniach wojny i zmianie struktury ilościowej zamieszkałej w Bieszczadach ludności, nastąpiła większa asymilacja i mieszanie się kultur.
Bogactwo tradycji, zwyczajów oraz umiejętności mieszkającej w Bieszczadach ludności przełożyło się na bogactwo regionalnej kuchni. Na terenach tych jada się dania nieznane w innych zakątkach Polski. Wiele potraw ma tu swoje niepowtarzalne nazwy, a ich skład oparty jest na lokalnych składnikach, często mało popularnych w innych miejscach.
Cebulowa gradka, którą dzisiaj proponuję, to surówka z cebuli, jabłek i kiszonych ogórków, zabielona śmietaną. Gradka jest nietypowa, ponieważ dominuje w niej cebula, która ma bardzo wyrazisty smak, jednak w połączeniu z jabłkami i kiszonymi ogórkami traci nadmierną ostrość. By się tak jednak stało surówkę przygotowuje się dzień wcześniej, by smak ostry, kwaśny i słodki połączyły się w należyty sposób.
Przepis na cebulową gradkę pochodzi z Cisnej z 1812 roku. Opublikowany został w książce Krzysztofa Antoniszaka pt. „Kuchnia Bieszczadu. Czyli to, co jedli i pili Łemkowie i Bojkowie ponad 100 lat temu”. Książka stanowi spory zbiór wyjątkowych receptur z terenów od Sławska na Ukrainie, po Krynicę Górska na zachodzie, który serdecznie polecam wszystkim zainteresowanym bieszczadzką kuchnią.

Cebulowa gradka - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 3 cebule
  • 3 jabłka
  • 4 ogórki kiszone
  • 5 łyżek śmietany
  • sól

Cebulę obieramy i cienko kroimy. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka ścieramy bez obierania. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i odstawiamy. Podajemy na drugi dzień jako surówkę do dań obiadowych.

Cebulowa gradka - kuchnia podkarpacka

Cebulowa gradka - kuchnia podkarpacka


Zapraszam do zakładki
:)


3 komentarze:

  1. cebulę lubię więc i ta surówka by mi z pewnością posmakowała

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko pięknie i z pewnością smacznie, ale pojawia się problem - łzawiące oczy w trakcie obierania cebuli! Masz jakieś sprawdzone metody, jak to zwalczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cebulę przed krojeniem trzeba włożyć do lodówki.

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.