niedziela, 8 października 2023

Rolada jabłkowa z orzechami – kuchnia podkarpacka

Rolada jabłkowa z orzechami – kuchnia podkarpacka
Rolada jabłkowa z orzechami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Dydnia, gmina Dydnia, powiat brzozowski 

Rolada jabłkowa to ciasto, które chętnie piekły nasze babcie, ponieważ wymaga niewielu składników i czasu na jej przygotowanie, a jest bardzo smaczna. Przygotowuje się ją zapiekając na dużej blaszce jabłka, na które wylany jest biszkopt. Po upieczeniu gorące ciasto zwija się jabłkami do wewnątrz w kształt rolady. Z przepisami na to domowe ciasto spotkałam się w gminie Markowa, Sieniawa i Kolbuszowa. Dzisiaj proponuję Wam przepis z gminy Dydnia. Różni się on od pozostałych orzechami, którymi posypane są jabłka. Nie ma ich wiele, ale ten chrupiący dodatek wielu osobom może przypaść do gustu. Warto też zwrócić uwagę na masło, które kładzie się na spód blaszki, a w trakcie pieczenia rozpuszcza się i łączy z masą jabłkową, nadając jej lekki maślany posmak i wpływając na konsystencję jabłek. Jeśli chodzi o same jabłka, najlepsze będą te kwaśne, które rozpadają się w trakcie pieczenia.

Przepis pochodzi z Kalendarza na 2020 rok, wydanego przez Gminę Dydnia.

Rolada jabłkowa z orzechami – kuchnia podkarpacka
Rolada jabłkowa z orzechami – kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 30x41 cm:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru (można dać 3/4 szklanki)
  • 1 kg jabłek
  • 100 g masła
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru (do jabłek)
  • cynamon
  • cukier puder do oprószenia

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Można je też poszatkować na cienkie plasterki. Orzechy siekamy.

Na blaszkę wykładamy pokrojone na cienkie plasterki masło, a na nie wykładamy jabłka i lekko dociskamy. Posypujemy je cukrem (3 łyżki), cukrem waniliowym i lekko oprószamy cynamonem. Wierzch posypujemy orzechami.

Białka jajek ubijamy, a pod koniec ubijania dodajemy stopniowo, po 1 łyżce, cukier (3/4 szklanki). Nie przerywając ubijania dodajemy po 1 żółtku. Kiedy masa jest gęsta, przesiewamy do niej mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy i przelewamy ciasto na jabłka. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-40 minut.

Po upieczeniu gorące ciasto obracamy na czystą bawełnianą ściereczkę, usuwamy z wierzchu papier i zwijamy roladę do środka wzdłuż dłuższego brzegu pomagając sobie ściereczką. Roladę owiniętą ściereczką odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na koniec oprószamy ją cukrem pudrem. Można ją też polać polewą czekoladową.

Rolada jabłkowa z orzechami – kuchnia podkarpacka
Rolada jabłkowa z orzechami – kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich przepisów na tradycyjne ciasta, w tym na rolady z jabłkami,

znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.