niedziela, 21 stycznia 2018

Sernik przekładany – kuchnia podkarpacka


Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Sernik przekładany - kuchnia podkarpacka

Sernik podobno znany był już w Starożytnej Grecji. Sztuce jego pieczenia została poświęcona jedna z pierwszych książek o tematyce kulinarnej, napisana przez greckiego filozofa Aegimusa. Do Europy Środkowej trafił natomiast za sprawą Rzymian, którzy podbijając kolejne kraje rozpowszechniali swoją kulturę, w tym sztukę kulinarną. Do Polski z kolei sernik miał „przywieźć” Jan II Sobieski, gdy powracał z bitwy pod Wiedniem. Nie zbadano dotąd jak sernik trafił do Górna na północy Podkarpacia (powiat Nisko), ale mogę Wam zdradzić, że tamtejsze gospodynie pieką bardzo smaczną, a zarazem nietypową jego wersję :)
Sernik przekładany składa się z 4 warstw – 2 biszkoptowych i 2 serowych. Przygotowuje się go w nietypowy sposób. Najpierw piecze się biszkopt, a dopiero później przekłada się go masą serową i ponownie wstawia do piekarnika. Dodatkową atrakcją jest polewa czekoladowa, którą wylewa się na biszkoptowe blaty przed nałożeniem masy serowej. Dzięki temu otrzymujemy smaczne, lekkie ciasto serowe z nutą kakao, które nie tylko smakuje, ale i ładnie się prezentuje. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo warto :)

Przepis na sernik przekładany pochodzi od Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Górnie, a znaleźć go można w pięknie wydanej publikacji „Tradycja, smak i wdzięk” LGD Eurogalicja. W podanym niżej przepisie dokonałam niewielkiej korekty ilości składników, dopasowując ją do typowej wielkości blaszki.

Sernik przekładany - kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm (najlepiej użyć blaszki z wysokim, pionowym rantem):

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1szklanka cukru
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1120 g białego, zmielonego sera
  • 260 g cukru
  • 260 g masła (lub margaryny)
  • 9 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • olejek pomarańczowy (kilka kropli)
Polewa:
  • 200 g margaryny
  • 4/5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wódki lub rumu
Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubijamy, dodając stopniowo cukier, a kiedy piana będzie sztywna dodajemy kolejno żółtka. Do masy dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 160-170 stopni C. Kiedy biszkopt wystygnie przecinamy go poziomo na 2 blaty.

Przygotowanie warstwy serowej:
Masło (lub margarynę) ucieramy z cukrem i dodajemy kolejno żółtka, zmielony ser, olejek pomarańczowy i budyń. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z resztą masy.

Przygotowanie polewy:
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy pozostałe składniki i zagotowujemy bez przerwy mieszając. Kiedy zacznie lekko gęstnieć polewa jest gotowa.

Ciasto:
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy pierwszy blat biszkoptowy, wylewamy na niego połowę polewy, a na nią wykładamy połowę masy serowej. Ser przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na niego wylewamy pozostałą polewą, a na koniec wykładamy resztę masy serowej.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 50 minut. Po upieczeniu dowolnie dekorujemy, na przykład cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Sernik przekładany - kuchnia podkarpacka


Zapraszam również do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA, gdzie znajdziecie przepisy na inne regionalne ciasta i nie tylko :)


3 komentarze:

  1. kiedyś pieklam podobny; bardzo smaczny jest taki serniczek

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochamy serniki ale takiej wariacji jeszcze nie jadłyśmy i widzimy pierwszy raz! :D Super <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny serniczek! :) Oj, skusiłabym się z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń