środa, 25 sierpnia 2021

Surówka z porów i ogórków – kuchnia podkarpacka

Surówka z porów i ogórków – kuchnia podkarpacka
Surówka z porów i ogórków – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Gołęczyna, gmina Pilzno, powiat dębicki

Dzisiaj zapraszam Was na surówkę z porów i ogórków z dodatkiem jabłka. Myślę, że będziecie zaskoczeni tym połączeniem smaków, podobnie jak ja. Parzone pory zwykle kojarzą się z ciężkim daniem, jednak w połączeniu z zielonym ogórkiem i jabłkiem nabierają lekkości i świeżości. Spróbujcie, posmakujcie i napiszcie, co sądzicie :)

Przepis Pani Marii Falarz z Gołęczyny pochodzi z publikacji „Pilźnieńskie smaki. Przepisy kulinarne”, wydanej przez Dom Kultury w Pilźnie.


Surówka z porów i ogórków – kuchnia podkarpacka
Surówka z porów i ogórków – kuchnia podkarpacka

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g porów
  • 100 g jabłek
  • 100 g zielonych ogórków
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól, cukier, pieprz

Pory oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w poprzek na cienkie paski. Parzymy i odcedzamy. Jabłka i ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Surówkę doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Dodajemy śmietanę i mieszamy wszystkie składniki. Surówka najlepiej smakuje na świeżo, lekko schłodzona.


Surówka z porów i ogórków – kuchnia podkarpacka
Surówka z porów i ogórków – kuchnia podkarpacka

 

Zapraszam do zakładki

KUCHNIA PODKARPACKA

po więcej regionalnych przepisów :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.