Surówka z porów i ogórków – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Gołęczyna, gmina Pilzno, powiat dębicki
Dzisiaj zapraszam Was na surówkę z porów i ogórków
z dodatkiem jabłka. Myślę, że będziecie zaskoczeni tym połączeniem smaków, podobnie
jak ja. Parzone pory zwykle kojarzą się z ciężkim daniem, jednak w połączeniu z
zielonym ogórkiem i jabłkiem nabierają lekkości i świeżości. Spróbujcie,
posmakujcie i napiszcie, co sądzicie :)
Przepis Pani Marii Falarz z Gołęczyny pochodzi z publikacji „Pilźnieńskie smaki. Przepisy kulinarne”, wydanej przez Dom Kultury w Pilźnie.
Surówka z porów i ogórków – kuchnia podkarpacka |
Składniki na 2 porcje:
- 400 g porów
- 100 g jabłek
- 100 g zielonych ogórków
- 2-3 łyżki śmietany
- sól, cukier, pieprz
Pory oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż na pół i
kroimy w poprzek na cienkie paski. Parzymy i odcedzamy. Jabłka i ogórki obieramy i ścieramy na tarce
o grubych oczkach. Surówkę doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Dodajemy śmietanę i mieszamy wszystkie składniki. Surówka najlepiej smakuje na
świeżo, lekko schłodzona.
Surówka z porów i ogórków – kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki
po więcej regionalnych przepisów :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.