niedziela, 28 marca 2021

Wielkanocna baba parzona – kuchnia podkarpacka

Wielkanocna baba parzona – kuchnia podkarpacka
Wielkanocna baba parzona – kuchnia podkarpacka


Drożdżowa baba to jedna z najstarszych kulinarnych tradycji związanych z Wielkanocą. Wypiek tak zwyczajny, jak i wyjątkowy. Z jednej strony przygotowuje się ją z niewielu prostych składników, z drugiej strony wymaga trochę czasu i serca, by ciasto było pulchne i ładnie wyrośnięte. Najdelikatniejsze baby pieczono niegdyś z ogromnych ilości żółtek, dzięki czemu miały lekką, aksamitną konsystencję. Jednak sekretem udanej baby jest przede wszystkim cierpliwe wyrabianie ciasta i wyrastanie w odpowiedniej temperaturze. Podobno nie wszystkie dłonie nadają się do takich prac. Znawcy twierdzą, że ciasto drożdżowe lubi ciepłe dłonie, które wyrabiają je równo i wytrwale. W okolicach Dukli niektóre gospodynie gorącym mlekiem zaparzają część mąki użytej do pieczenia baby, co również wpływa na delikatność wypieku.

Zapraszam do wypróbowania przepisu pochodzącego z publikacji pt. „Dukielskie specjały. Gdzie i kto”, wydanego przez Gminę Dukla.


Wielkanocna baba parzona – kuchnia podkarpacka
Wielkanocna baba parzona – kuchnia podkarpacka


Składniki na formę do pieczenia babki szeroką na 22 cm, wysoką na 10 cm:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 70 g drożdży
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • rodzynki
  • lukier

Mleko zagotowujemy i zaparzamy nim tyle mąki, by powstała masa gęstości śmietany (około 2-3 łyżki).

Dokładnie rozcieramy grudki i lekko przestudzamy, po czym do mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i sól. Rozcieramy wszystkie składniki i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

Żółtak ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Masło roztapiamy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy utarte jajka, wsypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Dodajemy stopniowo roztopione masło i wyrabiamy jeszcze 20 minut. Na koniec dodajemy rodzynki oprószone mąką.

Ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut (czas zależy od wielkości i grubości foremki). Po przestygnięciu babę można polukrować.


Wielkanocna baba parzona – kuchnia podkarpacka
Wielkanocna baba parzona – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych wypieków

W zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

 

A tam między innymi baby:

Babka cud


Babka drożdżowa dukielska

 

Babka łaciata

 

Babka piaskowa Rudnicka


Babka śmietankowa

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.