piątek, 19 kwietnia 2019

Babka drożdżowa dukielska - kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Babka drożdżowa dukielska - kuchnia podkarpacka


Na południowo-wschodnim krańcu Polski, w miasteczku Dukla, tradycyjną drożdżową babę wielkanocną piecze się z dodatkiem mąki kukurydzianej. Dzięki temu ciasto ma piękny złoty kolor, a jego konsystencja jest nieco bardziej krucha.
Jak każde typowe ciasto drożdżowe, ciasto na babkę wyrasta tyle razy, ile jest pór roku – raz w postaci zaczynu, drugi raz po połączeniu wszystkich składników, trzeci raz w formie, a na końcu w piekarniku. Dzięki tym zabiegom ciasto wyrasta równo, a po upieczeniu jest miękkie i puszyste.

Przepisem podzieliła się pani Maria Wojnar z Dukli w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na rzecz rozwoju i promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.

Babka drożdżowa dukielska - kuchnia podkarpacka

Składniki na dużą foremkę:
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 60 g drożdży
  • 1 całe jajko
  • 4-5 żółtek
  • 7 łyżek cukru (oryginalnie 4)
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • rodzynki
Opcjonalnie: lukier, polewa, bakalie do dekoracji

Drożdże rozkruszamy w dużej misce i rozcieramy z łyżką cukru. Dolewamy ciepłe mleko (nie może być gorące, bo zabije drożdże) i dodajemy 2-3 łyżki mąki pszennej. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce przykryty ściereczką na około 20 minut.
Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, jajko, żółtka, pozostały cukier (6 łyżek), cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, a w tym czasie roztapiamy masło. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodajemy po trochę masła, a na końcu rodzynki. Dobrze wyrobione ciasto ma odstawać od ręki. Gotowe ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na kolejne 30 minut aż podwoi objętość.
Formę na babkę smarujemy dokładnie tłuszczem (masłem, margaryną). Przekładamy do niej ciasto i ponownie czekamy aż wyrośnie. Kiedy jest gotowe, nakłuwamy je od góry w kilku miejscach i smarujemy roztrzepanym jajkiem (jajko można pominąć).
Babkę pieczemy na dolnej półce piekarnika w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 50 minut.

Wierzch babki lukrujemy, polewamy polewą lub oprószamy cukrem pudrem.

Babka drożdżowa dukielska - kuchnia podkarpacka


Zaprasza do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
po przepisy na dania regionalne :)



4 komentarze:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.