sobota, 27 marca 2021

Pierogi z jabłkami na oleju – kuchnia podkarpacka

Pierogi z jabłkami na oleju – kuchnia podkarpacka
Pierogi z jabłkami na oleju – kuchnia podkarpacka

W podkarpackich domach przygotowuje się wiele rodzajów pierogów, ale niektóre z nich zamiast gotować, piecze się, albo nawet smaży. Jednak pierogi z jabłkami na oleju tylko z nazwy i wyglądu są pierogami, bo tak naprawdę lepi się je z kruchego ciasta. Takie ciastka usmażone, a nie upieczone, smakują zupełnie inaczej. Mają przypieczoną skórkę i miękki środek, a farsz z jabłek pozostaje świeży i orzeźwiający.

Zapraszam do wypróbowania przepisu Pani Teresy Huczwy z Koła Gospodyń Wiejskich w Węglówce (gmina Korczyna), zamieszczonego w publikacji pt. „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.


Pierogi z jabłkami na oleju – kuchnia podkarpacka
Pierogi z jabłkami na oleju – kuchnia podkarpacka


Składniki na około 50 ciastek:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy, szczypta soli
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Farsz:

  • 1 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta)
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru kryształu (w zależności od kwaśności jabłek)

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

Przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia siekamy z margaryną. Dodajemy cukier waniliowy, jajko i śmietanę. Wyrabiamy na jednolitą masę.

Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce, przekładamy do durszlaka i odsączamy sok. Jabłka przekładamy do miski, dodajemy cynamon i bułkę tartą. Farsz mieszamy.

Ciasto wałkujemy na cienkie placki (około 3 mm), szklanką wykrawamy krążki, które wypełniamy farszem. Dokładnie zlepiamy. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy i po wystygnięciu oprószamy cukrem pudrem.


Pierogi z jabłkami na oleju – kuchnia podkarpacka
Pierogi z jabłkami na oleju – kuchnia podkarpacka


 

Więcej regionalnych słodkości w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

1 komentarz:

  1. Wypróbuję na pewno.
    Dziękuję za przepis. )
    Pozdrawiam, też z Podkarpacia.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.