wtorek, 30 marca 2021

Żurek z fasolą i grzybami – kuchnia podkarpacka

Żurek z fasolą i grzybami – kuchnia podkarpacka
Żurek z fasolą i grzybami – kuchnia podkarpacka


Fasola to popularny dodatek wielu podkarpackich dań. Ze względu na swój łagodny smak i mączystą konsystencję zwykle pełni rolę składnika zagęszczającego i sycącego, często zastępuje ziemniaki. W tradycyjnych regionalnych daniach fasola dodawana była do gotowanej kapusty albo do kaszy. Była niezastąpionym składnikiem żydowskich czulentów. Na północy Podkarpacia gotowano również smaczne pierogi z farszem z fasoli i suszonych grzybów. Często dodawano ją także do różnego rodzaju zup. Jednak fasola w żurku to dość rzadkie danie, dlatego szczególnie polecam je Waszej uwadze. Żurek z fasolą, suszonymi grzybami, kiełbasą i boczkiem to danie, które z powodzeniem można podać na obiad, albo kolację. Proste, domowe i smaczne, tak jak lubimy :)

Ten wyjątkowy żurek gotują panie z Woli Komborskiej. Przepis tamtejszego Koła Gospodyń Wiejskich znajdziecie w publikacji pt.  „Czarnorzecko-strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania".


Żurek z fasolą i grzybami – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 600 g boczku lub kiełbasy
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 300 ml zakwasu na żur
  • 1 szklanka mleka
  • 2 l wody
  • 500 g fasoli Jaś

Fasolę moczymy, pozostawiamy na noc i następnego dnia gotujemy do miękkości. Oddzielnie gotujemy suszone grzyby i kroimy je na mniejsze kawałki. Pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek podsmażamy na patelni. Podsmażoną wędlinę, grzyby i przyprawy dodajemy do wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy zakwas, mleko i gotować przez 10 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę.


Żurek z fasolą i grzybami – kuchnia podkarpacka
Żurek z fasolą i grzybami – kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpacki specjałów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.