Babka śmietankowa - kuchnia podkarpacka |
Babka śmietankowa według przepisu
z Jodłowej Górnej (Ziemia Brzozowska) wyróżnia się spośród innych babek
delikatnym śmietankowym posmakiem. Zawdzięcza to użycia w roli tłuszczu nie
masła, margaryny, czy oleju, a właśnie śmietany. Ciasto po upieczeniu jest
puszyste i lekko wilgotne. Warto upiec nie tylko na święta :)
Babka śmietankowa - kuchnia podkarpacka |
Składniki (foremka z kominkiem, wysokość 12 cm, szerokość u góry 20 cm):
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
- bakalie (u mnie rodzynki, skórka pomarańczowa i orzechy)
Całe jajka miksujemy z cukrem i
masłem. Kiedy masa będzie gładka dodajemy śmietanę, następnie mąkę z proszkiem
i troszkę bakalii. Pieczemy w dobrze piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni C
(grzałka góra-dół) przez około 40 minut (do suchego patyczka). Jeśli w trakcie
pieczenia brzegi babki za bardzo zaczną się rumienić wystarczy przykryć ją
lekko folią aluminiową.
Przepis pochodzi z publikacji LGD Liwosz „Wielkanocne
smaki”, a jego autorkami są panie ze Koła Gospodyń Wiejskich Jodłowa Górna.
Babka śmietankowa - kuchnia podkarpacka |
Wygląda bardzo apetycznie, na świąteczny stół idealna :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńBabeczka wygląda mega smacznie :) Chętnie bym się skusiła na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńWidać, że Wielkanoc za pasem - na większości blogów pysznią się babki wszelkiej maści.
OdpowiedzUsuńTwoja na bazie śmietany, jest wyąjtkową propozycją.
Piękna babka, już nie mogę doczekać się tych świąt.
OdpowiedzUsuńBabka na śmietanie... to musi być miazga :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNo i kolejna babka na liście do upieczenia ;)
OdpowiedzUsuńFajna babeczka, dzisiaj upiekłam. Bardzo szybka i smaczna, akurat do łikendowej kawki. U mnie w wersji z mleczną czekoladą i żurawiną suszoną.
OdpowiedzUsuń