sobota, 8 kwietnia 2017

Babka śmietankowa – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Babka śmietankowa - kuchnia podkarpacka

Babka śmietankowa według przepisu z Jodłowej Górnej (Ziemia Brzozowska) wyróżnia się spośród innych babek delikatnym śmietankowym posmakiem. Zawdzięcza to użycia w roli tłuszczu nie masła, margaryny, czy oleju, a właśnie śmietany. Ciasto po upieczeniu jest puszyste i lekko wilgotne. Warto upiec nie tylko na święta :)

Babka śmietankowa - kuchnia podkarpacka

Składniki (foremka z kominkiem, wysokość 12 cm, szerokość u góry 20 cm):
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • bakalie (u mnie rodzynki, skórka pomarańczowa i orzechy)

Całe jajka miksujemy z cukrem i masłem. Kiedy masa będzie gładka dodajemy śmietanę, następnie mąkę z proszkiem i troszkę bakalii. Pieczemy w dobrze piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 40 minut (do suchego patyczka). Jeśli w trakcie pieczenia brzegi babki za bardzo zaczną się rumienić wystarczy przykryć ją lekko folią aluminiową.

Przepis pochodzi z publikacji LGD Liwosz „Wielkanocne smaki”, a jego autorkami są panie ze Koła Gospodyń Wiejskich Jodłowa Górna.

Babka śmietankowa - kuchnia podkarpacka








8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, na świąteczny stół idealna :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczka wygląda mega smacznie :) Chętnie bym się skusiła na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widać, że Wielkanoc za pasem - na większości blogów pysznią się babki wszelkiej maści.
    Twoja na bazie śmietany, jest wyąjtkową propozycją.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna babka, już nie mogę doczekać się tych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  5. Babka na śmietanie... to musi być miazga :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna babeczka, dzisiaj upiekłam. Bardzo szybka i smaczna, akurat do łikendowej kawki. U mnie w wersji z mleczną czekoladą i żurawiną suszoną.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.