czwartek, 16 marca 2017

Babka cud – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Babka cud - kuchnia podkarpacka

Babka cud z okolic Jasła na Podkarpaciu odbiega nieco smakiem od klasycznej babki. Dzięki kakao i cynamonowi jest pachnąca, aromatyczna i wyjątkowa w smaku, podczas gdy konsystencja ciasta – delikatna i lekka – pozostaje typowa dla tego rodzaju ciast.
Przepis na babkę cud pochodzi z publikacji LGD Liwocz „Wielkanocne smaki”, a jego autorkami są panie ze Stowarzyszenia „Zawisłocze Pilźnieńskie” Mokrzec. Również to one znają tajemnicę nazwy tego specjału.

Dodaj napis
Składniki na niewielką formę do babki z kominkiem, wysokość 12 cm, szerokość u góry 20 cm:
  • 125 g masła (ewentualnie margaryny)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki dżemu wiśniowego
  • 1/4 szklanki mleka
Foremkę smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C (grzałka góra-dół).
Białka ubijamy i odstawiamy na czas przygotowywania ciasta.
Masło z cukrem ucieramy dodając po 1 żółtku i po troszku mąki wymieszanej z sodą i kakao oraz cynamonem. Następnie wlewamy mleko i dodajemy dżem ciągle ucierając lub miksując. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki.

Pieczemy około 30 minut. Studzimy. Ozdabiany cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Babka cud - kuchnia podkarpacka


Moja córka chciała koniecznie mieć swój wkład w zdjęcia babki. Nie mogę jej zawieść i na specjalne życzenie umieszczam również to zdjęcie....




Zapraszam również na inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ




14 komentarzy:

  1. Kolejne pyszne ciasto z moich okolic. Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Karolinko, nasza kuchnia jest pyszna, tylko trzeba ją odkryć :)

      Usuń
  2. Dziecko już się ciastami i zdjęciami interesuje, będzie z niej nowa blogerka kulinarna ;)
    A babka wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś powiedziała "Mamusiu, jak będę duża, to też coś upiekę i zrobię temu zdjęcie" ;)

      Usuń
  3. Z podobnych składników robię jednego z murzynków, które bardzo lubię. :-) Twoje babeczka na pewno jest mega pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się Aniu. To trochę babka, trochę murzynek, a trochę piernik ;)

      Usuń
  4. Rzeszów się zgłasza do upieczenia tej pysznej babki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Widać, że delikatna! :)
    Bardzo fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dżem i cynamon do babki? Jesteśmy zdecydowanie na TAK takiej wersji :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie :). Czy można zamienić dżem na powidła śliwkowe ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Ten akurat składnik jest mało wyczuwalny. Nadaje wilgoci i znaczenie ma też jego odczyn kwaśny (nie mówię o smaku, a o pH). Powidło jak najbardziej się nada, choć jeśli jest gęste, to dodałabym 1 łyżeczkę więcej.

      Usuń
  8. Uwielbiam ciasta czekoladowe. Ta babka wygląda tak puszyście, że na pewno nie mogłabym się jej oprzeć ^_^

    OdpowiedzUsuń