Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka |
Żeberka zapiekane z kapustą to idealne danie na świąteczny obiad. Do naczynia do zapiekania wkłada się kapustę i obsmażone mięso, po czym całość zapieka się w piekarniku. Równie dobrze danie można przyrządzić w garnku z grubym dnem, dusząc je na wolnym ogniu, choć wymaga ono wówczas mieszania i doglądania. Żeberka zapiekane z kapustą nie pochłaniają wiele pracy, a smakują wybornie. Na Podkarpaciu przygotowuje się je w dwóch odmianach – z kapustą słodką i z kapustą kiszoną. Zazwyczaj smak kapusty wzbogacany jest podsmażoną cebulą, marchewką i kminkiem. W sezonie letnim dodaje się też do niej świeże pomidory. Tradycją gospodyń z rejonu Dolina Strugu jest zapiekanie żeberek w kiszonej kapuście z dodatkiem marchewki i jabłka, dzięki czemu kapusta nabiera delikatniejszego, słodkawego smaku. Warto dodać, że kawałki mięsnych żeberek dusi się w kapuście razem z kośćmi, ponieważ są one źródłem smaku i wartościowych składników. Kiedy mięso jest dobrze uduszone samo odchodzi od kości i każdy z łatwością obiera je na swoim talerzu.
Przepis z Doliny Strugu został opublikowany w „Wielkiej
księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.
Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka |
Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 800 g żeberek,
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 4 łyżki smalcu
- sól, pieprz
- 3-4 szklanki rosołu
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Solimy je,
dodajemy pieprz i obsmażamy na smalcu. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na
tłuszczu po smażeniu żeberek. Kapustę kiszoną odciskamy i siekamy drobniej.
Marchewki i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym lub garnku do zapiekania układamy
warstwy: żeberka, cebula, kapusta, jabłko, marchewka. Podlewamy słonym rosołem,
żeby wszystko było przykryte. Zapiekamy pod przykryciem w temperaturze 180
stopni C (grzałka góra-dół) około 2 godziny.
Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
specjałów w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.