niedziela, 20 grudnia 2020

Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka

Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka
Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka

Żeberka zapiekane z kapustą to idealne danie na świąteczny obiad. Do naczynia do zapiekania wkłada się kapustę i obsmażone mięso, po czym całość zapieka się w piekarniku. Równie dobrze danie można przyrządzić w garnku z grubym dnem, dusząc je na wolnym ogniu, choć wymaga ono wówczas mieszania i doglądania. Żeberka zapiekane z kapustą nie pochłaniają wiele pracy, a smakują wybornie. Na Podkarpaciu przygotowuje się je w dwóch odmianach – z kapustą słodką i z kapustą kiszoną. Zazwyczaj smak kapusty wzbogacany jest podsmażoną cebulą, marchewką i kminkiem. W sezonie letnim dodaje się też do niej świeże pomidory. Tradycją gospodyń z rejonu Dolina Strugu jest zapiekanie żeberek w kiszonej kapuście z dodatkiem marchewki i jabłka, dzięki czemu kapusta nabiera delikatniejszego, słodkawego smaku. Warto dodać, że kawałki mięsnych żeberek dusi się w kapuście razem z kośćmi, ponieważ są one źródłem smaku i wartościowych składników. Kiedy mięso jest dobrze uduszone samo odchodzi od kości i każdy z łatwością obiera je na swoim talerzu.

Przepis z Doliny Strugu został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.


Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka
Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka

Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka
Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka


Składniki:

  • 800 g żeberek,
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki smalcu
  • sól, pieprz
  • 3-4 szklanki rosołu

Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Solimy je, dodajemy pieprz i obsmażamy na smalcu. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na tłuszczu po smażeniu żeberek. Kapustę kiszoną odciskamy i siekamy drobniej. Marchewki i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

W naczyniu żaroodpornym lub garnku do zapiekania układamy warstwy: żeberka, cebula, kapusta, jabłko, marchewka. Podlewamy słonym rosołem, żeby wszystko było przykryte. Zapiekamy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół) około 2 godziny.


Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka
Żeberka zapiekane z kapustą – kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich specjałów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.