czwartek, 25 marca 2021

Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka

Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka
Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka


Duszona karkówka to mięso, którego nie trzeba reklamować. Jest smaczne, łatwe w przygotowaniu i nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i na większe okazje. Koło Gospodyń Wiejskich z Cmolasu proponuje przygotowanie duszonej karkówki pod kołderką z podsmażonej cebuli, dzięki czemu danie zyskuje dodatkowy aromat, a mięso jest bardziej miękkie. Tak przygotowana karkówka najlepiej będzie smakowała podana z ziemniakami i ćwikłą.

Przepis pochodzi z publikacji pt. „Lasowiacki specjały”, wydanej przez Lokalną Grupę Działania Lasovia.


Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka
Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 kg karkówki bez kości
  • 4 duże cebule
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka
  • tłuszcz do smażenia (olej, smalec)
  • 1 szklanka rosołu lub wody

Mięso kroimy na plastry grubości około 1,5 cm i lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster z obu stron oprószamy solą i pieprzem, a dodatkowo z jednej strony oprószamy słodką mieloną papryką. Mięso partiami obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Po smażeniu nie myjemy patelni. Plastry mięsa przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Podlewamy rosołem lub wodą i zapiekamy pod pokrywką w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około godzinę. W połowie pieczenia obracamy mięso  na drugą stronę. Cebule obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Około 15 minut przed końcem pieczenia cebule wykładamy na mięso i naczynie przykrywamy pokrywką. Podczas pieczenia cebula odda soki, dzięki którym mięso będzie bardziej miękkie.

 

Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka
Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka

 

Zapraszam do zakładki

KUCHNIA PODKARPACKA

po więcej przepisów z naszego regionu :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.