Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka |
Duszona karkówka to mięso, którego nie trzeba reklamować. Jest
smaczne, łatwe w przygotowaniu i nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i
na większe okazje. Koło Gospodyń Wiejskich z Cmolasu proponuje przygotowanie duszonej
karkówki pod kołderką z podsmażonej cebuli, dzięki czemu danie zyskuje
dodatkowy aromat, a mięso jest bardziej miękkie. Tak przygotowana karkówka
najlepiej będzie smakowała podana z ziemniakami i ćwikłą.
Przepis pochodzi z publikacji pt. „Lasowiacki specjały”,
wydanej przez Lokalną Grupę Działania Lasovia.
Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 kg karkówki bez kości
- 4 duże cebule
- sól, pieprz, słodka mielona papryka
- tłuszcz do smażenia (olej, smalec)
- 1 szklanka rosołu lub wody
Mięso kroimy na plastry grubości około 1,5 cm i lekko
rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster z obu stron oprószamy solą i pieprzem, a
dodatkowo z jednej strony oprószamy słodką mieloną papryką. Mięso partiami obsmażamy
z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Po smażeniu nie myjemy patelni. Plastry
mięsa przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Podlewamy
rosołem lub wodą i zapiekamy pod pokrywką w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
C (grzałka góra-dół) przez około godzinę. W połowie pieczenia obracamy
mięso na drugą stronę. Cebule obieramy,
kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Około 15
minut przed końcem pieczenia cebule wykładamy na mięso i naczynie przykrywamy
pokrywką. Podczas pieczenia cebula odda soki, dzięki którym mięso będzie
bardziej miękkie.
Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka
Zapraszam do zakładki
po więcej przepisów z
naszego regionu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.