piątek, 4 września 2020

Cebula duszona z pomidorami – kuchnia podkarpacka

 

Cebula duszona z pomidorami – kuchnia podkarpacka
Cebula duszona z pomidorami – kuchnia podkarpacka

Pamiętacie tę scenę z „Konopielki”, kiedy dziadek zachwyca się widząc obiad przygotowany przez „uczycielkę”? Wdycha zapachy kuchenne i z rozmarzeniem mówi „cebula!” :) Uwielbiam tę scenę, ten film, a już szczególnie prozę Edwarda Redlińskiego, za prawdziwość, dosadność i niezwykły humor. Edward Redliński jest mistrzem obserwacji, który z otaczającej go (nas!) rzeczywistości potrafi odfiltrować najbardziej aromatyczną esencję. Cebula dzisiaj to tylko dodatek, ale w ciężkich czasach cebula była składnikiem, który ożywiał wiele dań, a bywał też ich bazą. Nasi przodkowie jadali chleb z surową cebulą. Kolejne pokolenia szukały jednak nieco subtelniejszych form przygotowania cebuli i tak właśnie powstał przepis na duszoną cebulę z pomidorami. Danie to podajemy na ciepło na kromce chleba. Alternatywę stanowią jabłka starte na tarce, którymi można zastąpić pomidory.

Przepisem podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Bratkówce (gmina Wojaszówka). Został on opublikowany w zbiorze regionalnych receptur kulinarnych pt. „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.


Cebula duszona z pomidorami – kuchnia podkarpacka
Cebula duszona z pomidorami – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 600 g cebuli
  • 50 g smalcu (lub innego tłuszczu)
  • 100 g pomidorów
  • sól, pieprz

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub paski. Jeśli pokroimy ją zgodnie z linią włókien, w tak zwane piórka, nawet po uduszeniu zachowa swój kształt i nie zamieni się w papkę. Tłuszcz podgrzewamy na patelni i smażymy cebulę do lekkiego zrumienienia. Podlewamy ją kilkoma łyżkami wody i krótko dusimy pod przykryciem. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do cebuli i razem dusimy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do chleba.


Cebula duszona z pomidorami – kuchnia podkarpacka
Cebula duszona z pomidorami – kuchnia podkarpacka


Cebula duszona z pomidorami – kuchnia podkarpacka
Cebula duszona z pomidorami – kuchnia podkarpacka



Więcej regionalnych przepisów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.