piątek, 15 października 2021

Gulasz z jarzynami – kuchnia podkarpacka

Gulasz z jarzynami – kuchnia podkarpacka
Gulasz z jarzynami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Dobrków, gmina Pilzno, powiat dębicki 

Klasyczny gulasz kojarzy mi się z aromatem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gulasz z jarzynami swój smak zawdzięcza jednak zupełnie innym, lżejszym, choć równie bogatym w aromaty dodatkom. Według przepisu pochodzącego z miejscowości Dobrków mięso obsmaża się, a następnie dusi w towarzystwie cebuli, poszatkowanej białej kapusty oraz startej marchewki i pietruszki. Podczas duszenia warzywa miękną i rozpadają się, tworząc zawiesisty sos, który na koniec doprawiany jest przecierem pomidorowym. To smaczne danie podajemy z ziemniakami lub chlebem, w zależności czy będzie to obiad, czy kolacja.

Przepis Pani Beaty Szarowicz z Dobrkowa został opublikowany w wydanej przez Dom Kultury w Pilźnie regionalnej książce kucharskiej pt. „Pilźnieńskie smaki. Przepisy kulinarne”.


Gulasz z jarzynami – kuchnia podkarpacka
Gulasz z jarzynami – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 100 g cebuli
  • 200 g kapusty słodkiej (białej)
  • 100 g marchewki
  • 50 g pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki tłuszczu (np. oleju)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • lubczyk (maggi)

Mięso kroimy w kostkę i oprószamy solą. Cebulę kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy, a marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pokrojoną cebulę, mięso i jarzyny. Wszystko oprószamy mąką pszenną i podsmażamy na dużym ogniu. Podsmażone mięso z jarzynami podlewamy gorącą wodą, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, lubczyk i doprawiamy solą i pieprzem.


Gulasz z jarzynami – kuchnia podkarpacka
Gulasz z jarzynami – kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich specjałów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

2 komentarze:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.