niedziela, 4 lutego 2018

Pierogi z soczewicą i grzybami – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Pierogi z soczewicą i grzybami - kuchnia podkarpacka

Dla wielbicieli soczewicy mam dzisiaj regionalny podkarpacki przepis na smaczne pierogi. Farsz przygotowany ze zmielonej soczewicy jest bardzo aromatyczny za sprawą suszonych grzybów, które po ugotowaniu również się mieli. Dodatkowo dodaje się do niego podsmażoną cebulkę z boczkiem, dzięki czemu farsz nie jest suchy. Pierogi z soczewicą i grzybami będą równie dobre jeśli zamiast boczku dodamy więcej cebuli. Polecam, bo miło czasem zrobić sobie odmianę od pierogów ruskich :)
Przepis pochodzi z Ziemi Lubaczowskiej, od pań z Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Krowica Sama. Został on opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia".

Pierogi z soczewicą i grzybami - kuchnia podkarpacka

Składniki na ciasto (na około 60 pierogów):
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
Składniki na farsz:
  • 500 g soczewicy (użyłam zielonej)
  • 100 g grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • 100-150 g boczku
  • pieprz, sól
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (około 40 minut). Soczewicę zalewamy wodą, solimy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Grzyby i soczewicę odcedzamy i razem mielimy.
Cebulę i boczek kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy. Dodajemy do soczewicy z grzybami, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Z mąki, mleka, jajek i soli zagniatamy miękkie ciasto. Rozwałkowujemy je i wycinamy krążki. Lepimy pierogi i gotujemy je w posolonej wodzie około 2-3 minuty od wypłynięcia.

Pierogi z soczewicą i grzybami - kuchnia podkarpacka


Zapraszam również do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA



3 komentarze:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.