Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka |
Kapusta to obok ziemniaków najpopularniejsze warzywo w
podkarpackiej kuchni. Jednak czerwona kapusta nigdy nie podbiła tych terenów i
do dzisiaj pozostała „brzydką siostrą” :) Prezentowany dzisiaj przepis na
surówkę z czerwonej kapusty zaciekawił mnie kompozycją smaków. Zestawienie czerwonej
kapusty z kwaśnymi ogórkami i kwaskowatymi jabłkami jest nietypowe, ale
smaczne. Z pewnością warto wypróbować :)
Przepis pochodzi z regionalnej publikacji pt. „Poznaj
tradycyjną kuchnię Ziemi Strzyżowskiej”.
Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 800 g kapusty czerwonej poszatkowanej
- 200 g cebuli
- 100 g ogórków kiszonych
- 100 g jabłek
- olej
- cukier
- sól
- kwasek cytrynowy
Kapustę lekko solimy, zagniatamy i zostawiamy do zmięknięcia na 40 minut lub gotujemy w posolonej wodzie i odciskamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, a jabłka i ogórki kiszone w paseczki. Wszystkie warzywa łączymy, dodajemy olej i do smaku cukier, sól oraz kwasek cytrynowy.
Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na
podkarpackie specjały
w zakładce
Zapraszam :)
Właśnie dziś jadłam
OdpowiedzUsuń