piątek, 26 lutego 2021

Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka

Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka
Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka


Kapusta to obok ziemniaków najpopularniejsze warzywo w podkarpackiej kuchni. Jednak czerwona kapusta nigdy nie podbiła tych terenów i do dzisiaj pozostała „brzydką siostrą” :) Prezentowany dzisiaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty zaciekawił mnie kompozycją smaków. Zestawienie czerwonej kapusty z kwaśnymi ogórkami i kwaskowatymi jabłkami jest nietypowe, ale smaczne. Z pewnością warto wypróbować :)

Przepis pochodzi z regionalnej publikacji pt. „Poznaj tradycyjną kuchnię Ziemi Strzyżowskiej”.


Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka
Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka


Składniki:

  • 800 g kapusty czerwonej poszatkowanej
  • 200 g cebuli
  • 100 g ogórków  kiszonych
  • 100 g jabłek
  • olej
  • cukier
  • sól
  • kwasek cytrynowy

Kapustę lekko solimy, zagniatamy i zostawiamy do zmięknięcia na 40 minut lub gotujemy w posolonej wodzie i odciskamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, a jabłka i ogórki kiszone w paseczki. Wszystkie warzywa łączymy, dodajemy olej i do smaku cukier, sól oraz kwasek cytrynowy.


Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka
Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka

 

Więcej przepisów na podkarpackie specjały

w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.