niedziela, 19 grudnia 2021

Pierogi z suszonymi śliwkami – kuchnia podkarpacka

Pierogi z suszonymi śliwkami – kuchnia podkarpacka
Pierogi z suszonymi śliwkami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Orzechówka, gmina Jasienica Rosielna, powiat brzozowski

Pierogi to jedno z dań podawanych na Wigilię niemal w każdym domu w naszym regionie. Zwykle są to pierogi z kapustą i grzybami, czasem ruskie. Jednak w niektórych miejscach na Podkarpaciu na wigilijną wieczerzę gotuje się pierogi nadziewane na słodko. W Orzechówce pierogi takie nadziewa się farszem z suszonych śliwek, które po namoczeniu i zmieleniu podsmaża się na maśle. Tak przygotowany farsz przypomina w wyglądzie gęste powidło, a i smakuje podobnie, choć od powideł odróżnia go ta specyficzna nutka typowa dla suszonych owoców. Słodycz nadzienia pochodzi wyłącznie ze śliwek, natomiast ciasto – jak we wszystkich podkarpackich pierogach na słodko, jest takie samo, jak w pierogach wytrawnych, czyli lekko słone. Polane masełkiem pierogi z suszonymi śliwkami są idealnym dopełnieniem wigilijnej kolacji.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Orzechówki opublikowano w książeczce pt. „Potrawy wigilijne Ziemi Brzozowskiej”, wydanej przez Stowarzyszenie LGD „Ziemia Brzozowska”.


Pierogi z suszonymi śliwkami – kuchnia podkarpacka
Pierogi z suszonymi śliwkami – kuchnia podkarpacka

Składniki na około 60 sztuk:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 szklanka letniej wody lub mleka

Farsz:

  • 500 g suszonych śliwek
  • 100 g masła (może być mniej)

Śliwki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 1 godzinę. Odcedzone śliwki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, a następnie podsmażamy na maśle aż śliwki zgęstnieją. Przestudzony farsz nakładać na wycięte krążki i zlepiać pierożki.

Z podanych składników na ciasto na stolnicy zagniatamy dosyć wolne, ale nie lepiące się ciasto pierogowe. Rozwałkowujemy je cienko (około 2-3 mm) i wycinamy szklanką krążki, na które łyżeczką nakładamy nadzienie. Krążki składamy na pół i zlepiamy brzegi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia do wierzchu. Podajemy polane masłem.


Pierogi z suszonymi śliwkami – kuchnia podkarpacka
Pierogi z suszonymi śliwkami – kuchnia podkarpacka


Inne regionalne przepisy na pierogi, w tym na pierogi podawane na Wigilię

znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.