Uszka grzybowe – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Brzyska, gmina Brzyska, powiat jasielski
Wielu mieszkańców naszego regionu nie wyobraża
sobie Wigilii bez uszek z grzybami. Przepis, który przytaczam za Kołem Gospodyń
Wiejskich w Brzyskach, to jeden z najprostszych, jakie mogą być, a jednocześnie
smak uszek jest pierwszorzędny. Cała tajemnica tego smaku tkwi w odpowiednim
przygotowaniu farszu z suszonych grzybów. Nie wystarczy je ugotować i pokroić.
Dopiero podsmażone z cebulką i doprawione solą i pieprzem stają się
aromatycznym farszem. Dla zagęszczenia dodaje się do grzybów bułkę tartą. Ważne
też, by ciasto, z którego lepi się uszka, było miękkie i cienko rozwałkowane, dzięki
czemu nie zdominuje smacznego farszu. Uszka z Brzysk są dość spore, ale za to
sporo w nich farszu, a to każdy lubi :)
Niegdyś potrawy wigilijne przygotowywano bez
tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, w tym bez masła. Dania na wigilijny stół
przygotowywano zwykle używając oleju lnianego. Współcześnie tradycja ta zanika
i masło w potrawach wigilijnych nie jest już czymś niedopuszczalnym, choć jeśli
ktoś ma życzenie, można je zastąpić olejem.
Przepis opublikowano w książeczce pt. „Bożonarodzeniowe
smaki” wydanej przez Stowaszyszenie LGD „Liwocz”.
Uszka grzybowe – kuchnia podkarpacka |
Składniki na 60-70 sztuk:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1 szklanka gorącej wody
Farsz:
- 100-150 g suszonych grzybów
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 4-5 łyżek bułki tartej
- sól i pieprz
Grzyby zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i
odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie gotujemy je do miękkości w tej samej
wodzie – około 40 minut. Grzyby będą smaczniejsze, jeśli posolimy je podczas
gotowania. Miękkie grzyby odcedzamy i bardzo drobno siekamy. Cebulę siekamy w
drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, dodajemy posiekane grzyby i chwilę
razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz przestudzamy i
zagęszczamy bułką tartą.
Z mąki, jajka, soli i gorącej wody zagniatamy miękkie,
elastyczne ciasto. Rozwałkujemy je na cienki placek (około 3 mm), z którego
wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nakładamy farsz i lepimy uszka. Gotujemy je w lekko
osolonej wodzie 3-4 minuty od wypłynięcia do wierzchu. Podajemy z czerwonym
barszczem.
Uszka grzybowe – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na regionalne potrawy w
zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.