środa, 15 grudnia 2021

Sałatka rybna – kuchnia podkarpacka

Sałatka rybna – kuchnia podkarpacka
Sałatka rybna – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Końskie, gmina Dydnia, powiat brzozowski

Dzisiaj w menu sałatka dla wielbicieli warzyw i śledzi w occie. W skład sałatki rybnej, przyrządzonej zgodnie z przepisem Koła Gospodyń Wiejskich w Końskich, wchodzą marynowane śledzie, marynowane ogórki oraz marynowana papryka. Taki zestaw nie może się obejść bez cebuli, a całość dopełnia przecier pomidorowy i ketchup. Nie jest to jedna z tych delikatnych sałatek podawanych na śniadanie lub jako starter. Sałatka rybna sprawdzi się prędzej jako zakąska, czy jedno z dań zimnego bufetu. A jeśli zechcemy ująć jej nieco ostrości, zawsze możemy dodać do niej odrobinę śmietany albo majonezu.

Przepis został opublikowany w wydawnictwie pt. „Smaki Ziemi Brzozowskiej”.

Składniki:

  • 1 litrowy słoik śledzi marynowanych
  • 1 litrowy słoik papryki marynowanej
  • 1 litrowy słoik ogórków marynowanych
  • 3 małe cebule
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ketchup
  • pieprz i sól

Śledzie kroimy w paski, a paprykę marynowaną w cienkie paski. Ogórki marynowane przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w półkrążki. Cebulę sparzamy wrzątkiem i kroimy w paseczki. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy przecier pomidorowy i ketchup według uznania. Doprawiamy solą i pieprzem.


Sałatka rybna – kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na lokalne rarytasy znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.