Sałatka rybna – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Końskie, gmina Dydnia, powiat brzozowski
Dzisiaj w menu sałatka dla wielbicieli warzyw i śledzi w occie. W skład sałatki rybnej, przyrządzonej zgodnie z przepisem Koła Gospodyń Wiejskich w Końskich, wchodzą marynowane śledzie, marynowane ogórki oraz marynowana papryka. Taki zestaw nie może się obejść bez cebuli, a całość dopełnia przecier pomidorowy i ketchup. Nie jest to jedna z tych delikatnych sałatek podawanych na śniadanie lub jako starter. Sałatka rybna sprawdzi się prędzej jako zakąska, czy jedno z dań zimnego bufetu. A jeśli zechcemy ująć jej nieco ostrości, zawsze możemy dodać do niej odrobinę śmietany albo majonezu.
Przepis został opublikowany w wydawnictwie pt. „Smaki
Ziemi Brzozowskiej”.
Składniki:
- 1 litrowy słoik śledzi marynowanych
- 1 litrowy słoik papryki marynowanej
- 1 litrowy słoik ogórków marynowanych
- 3 małe cebule
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- ketchup
- pieprz i sól
Śledzie kroimy w paski, a paprykę marynowaną w
cienkie paski. Ogórki marynowane przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w półkrążki.
Cebulę sparzamy wrzątkiem i kroimy w paseczki. Wszystkie składniki łączymy,
dodajemy przecier pomidorowy i ketchup według uznania. Doprawiamy solą i
pieprzem.
Więcej przepisów na lokalne rarytasy
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.