niedziela, 20 stycznia 2019

Pierogi ze słodkim serem – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Pierogi ze słodkim serem - kuchnia podkarpacka


Chyba większości z nas pierogi na słodko kojarzą się z dzieciństwem. Mnie szczególnie te z kaszą manną, gotowane dla nas przez babcię. Proponowałam je już na blogu, podobnie jak przepyszne pierogi z kaszą jaglaną i białym serem w słodkim wydaniu. Dzisiaj zapraszam na pierogi ze słodkim białym serem według receptury Pani Józefy Gil ze Smarżowej (podkarpacka gmina Brzostek). Lekko słodki farsz i tradycyjne ciasto pierogowe pasują do siebie idealnie. Zwłaszcza jeśli pierogi podamy okraszone roztopionym masłem lub polane słodką śmietaną. Pierogi smaczne są nie tylko na ciepło, ale i na zimno.

Przepis pochodzi z publikacji „Brzosteckie przepisy kucharskie”.

Pierogi ze słodkim serem - kuchnia podkarpacka

Składniki na około 60 sztuk:

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 niepełna szklanka letniej wody
Farsz:
  • 500 g białego sera (twarogu)
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier do smaku
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, sól, wodę i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy, żeby nie obsychało.

Jeśli ser jest wilgotny odsączamy go jak najbardziej i przecieramy przez sito. Ser ucieramy w makutrze (lub w malakserze) dodając pozostałe składniki.

Ciasto rozwałkowujemy cienko, wykrawamy kółka, napełniamy je farszem i zlepiamy. Gotujemy w taki sam sposób, jak pierogi ruski. W garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy i wrzucamy partiami pierogi. Kiedy wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze 2-3 minuty. Pierogi odcedzamy i przelewamy ciepłą wodą.
Podajemy na gorąco lub zimno, okraszone roztopionym masłem lub słodką śmietaną.

Pierogi ze słodkim serem - kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na podkarpackie pierogi
w zakładce KUCHNIAPODKARPACKA



6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię pierogi z białym serem, mnie takie pierogi kojarzą się z babcią, w jej wykonaniu były najlepsze.

    Te z kaszą manną chętnie wypróbuję bo takich nie znałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi twarogowe na słodko robiła dla nas Babcia Zosia. Gdy moje córki były małe i ja takie przygotowywałam. O nadzieniu z kaszy manny nigdy nie słyszałam. Choć tej kaszy nie lubię, z ciekawości chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu jakoś nigdy nie jadało się pierogów z serem na słodko. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie pierogi. Czasem gdy mówię komuś, że lubię pierogi na słodko to ten ktoś się dziwnie na mnie patrzy, a ja nic na to nie poradzę ;)

    nowy wpis <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Poznałam w pracy różnych ludzi z wielu stron Polski, ale nigdzie nie jadano takich pierogów. Można powiedzieć, że to naprawdę tradycyjna potrawa z tego regionu.

    OdpowiedzUsuń
  6. W takich nietypowych, mało znanych daniach więcej jest ducha regionu, niż w oklepanych proziakach ;) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.