niedziela, 20 października 2019

Placek drożdżowy ze śliwkami – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Placek drożdżowy ze śliwkami - kuchnia podkarpacka


Placek drożdżowy ze śliwkami według przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich ze Świętoniowej wyróżnia się przygotowaniem owoców użytych w cieście. Umyte i pozbawione pestek śliwki najpierw piecze się w piekarniku, co sprawia, że nabierają one lekko karmelowego posmaku. Ciasto drożdżowe upieczone z takimi  śliwkami i posypane kruszonką smakuje doskonale.
Przepis pochodzi z publikacji „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego”, pełnej receptur na proste, ale bardzo smaczne regionalne specjały.


Składniki na formę 25x35 cm:
  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru kryształu
  • 1 szklanka mleka
  • 5 żółtek
  • 100 g masła
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 2 kg śliwek węgierek

Posypka (kruszonka):
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1-2 żółtka
  • ½ opakowania cukru wanilinowego
  • 50 g cukru kryształu


Placek drożdżowy ze śliwkami - kuchnia podkarpacka

Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i układamy je na blaszce skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.

Składniki na kruszonkę wyrabiamy krótko na jednolite ciasto, a następnie rozkruszamy w palcach większe kawałki. Na czas przygotowywania ciasta drożdżowego surową kruszonkę odkładamy w chłodne miejsce.

Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, dodajemy pół szklanki ciepłego mleka (nie może być gorące) i 3-4 łyżki mąki. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
W tym czasie roztapiamy masło, a żółtka ucieramy z pozostałym cukrem.

Do pozostałej mąki dodajemy zaczyn drożdżowy, utarte z cukrem jajka, sól i ½ szklanki ciepłego mleka. Ze składników wyrabiamy elastyczne ciasto dodając stopniowo pod koniec wyrabiania roztopione i przestudzone masło. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto będzie gotowe, kiedy podwoi swoją objętość, co może zająć około 30-40 minut.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy rozwałkowane drożdżowe ciasto. Ciasto posypujemy bułką tartą i układamy na nim, skórką do dołu, podpieczone śliwki. Na śliwki wykładamy posypkę.
Pieczemy 45-50 minut w temperaturze około 180 stopni C.

Placek drożdżowy ze śliwkami - kuchnia podkarpacka



Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA




3 komentarze:

  1. Witam.A czy mrożone śliwki nadają się do placka drożdżowego?��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, choć jak w przypadku wszystkich ciast z mrożonymi owocami, będą one nieco bardziej rozmiękłe ;)

      Usuń
    2. A trzeba je wcześniej rozmrozić?czy nie?i obtaczać np w mące?

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.