czwartek, 20 czerwca 2019

Ciasto orzechowe z wiśniami – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Ciasto orzechowe z wiśniami - kuchnia podkarpacka


Dwa orzechowe biszkopty przełożone delikatną masą budyniową, a na wierzchu owoce w galaretce – oto smaczne niedzielne ciasto według pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Hermanowej na Podkarpaciu. Do przygotowania ciasta można użyć zarówno owoców świeżych, jak i ze słoika, lub z puszki. Ich smak podkreśli masa budyniowa z nutką alkoholu.

W oryginale przepis został zatytułowany „Placek Zosi”. Można go znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.

Ciasto orzechowe z wiśniami - kuchnia podkarpacka
Składniki na ciasto (na 2 blaty wielkości 25x35 cm):
  • 8 jajek
  • 200 g cukru
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
  • 2 budynie w proszku
  • 3 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 1 kieliszek rumu (lub innego mocnego alkoholu)
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • słoik drylowanych wiśni (lub świeże truskawki)
  • 2 galaretki wiśniowe (lub truskawkowe)
Zaczynamy od upieczenia 2 blatów orzechowych.
Ubijamy w misce 4 białka dodając pod koniec ubijania 100 g cukru (łyżka po łyżce). Do ubitych białek dodajemy 4 żółtka i dobrze miksujemy. 100 g mielonych orzechów mieszamy z 1 łyżką mąki pszennej i ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszankę dodajemy do ubitej masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką. Całość przekładamy na blaszkę wielkości 25x35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (grzałka góra-dół). Ciepłe ciasto obracamy i delikatnie ściągamy z niego papier do pieczenia. Studzimy.
W ten sam sposób z pozostałych składników pieczemy drugie ciasto.

Budynie wsypujemy do 1 szklanki mleka i mieszamy. Jeśli są bez cukru, dodajemy 4 łyżki cukru. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotowujemy, a następnie wlewamy do nich mieszankę budyniową. Zagotowujemy ciągle mieszając. Budyń studzimy, a następnie ucieramy go z miękkim masłem. Na koniec dodajemy alkohol i cukier puder.
Masę budyniową rozsmarowujemy na jednym blacie orzechowym i przykrywamy drugim blatem. (nie zaszkodzi naponczować blaty mocną herbatą). Chłodzimy w lodówce. Najlepiej zrobić to w blaszce, ponieważ ciasto będzie zalewane galaretką.

Obie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Kiedy galaretka zaczyna się ścinać na ciasto wykładamy owoce i zalewamy je galaretką. Chłodzimy w lodówce aż galaretka całkowicie się zetnie.


Ciasto orzechowe z wiśniami - kuchnia podkarpacka


Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA  po więcej przepisów z regionu :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.