Łazanki z szynką – kuchnia galicyjska |
Lokalizacja: Lwów
W lwowskiej książce kucharskiej sprzed 200 lat znalazłam przepis
na swojsko brzmiące danie – łazanki z szynką. Przygotowanie go zajęło trochę
czasu, ponieważ własnoręcznie wyrabia się makaron, jednak danie jest bardzo smaczne
i warte zachodu. Właściwie gdyby użyć gotowych łazanek, byłoby też szybkie.
Ugotowane łazanki miesza się z sosem z jajek, śmietany i tłuszczu. Zapobiega on
wysychaniu makaronu podczas późniejszego pieczenia w piekarniku, a na dnie naczynia
apetycznie się ścina i przypieka. Dodatek szynki urozmaica smak dania i
sprawia, że jest to pełnowartościowy posiłek, który można podać na obiad lub
kolację.
Przyznam się, że nigdy wcześniej nie robiłam sama łazanek, czynność
ta przywołała jednak wiele wspomnień z dzieciństwa. Niezliczoną ilość razy
obserwowałam mamę wałkującą ciasto, krojącą je w pasy, a później w wąski
makaron. Przesypywała go między palcami i oprószała mąką, żeby się nie lepił
podczas podsychania. Sama robiła makaron na kluski z serem i do rosołu. Do
każdego dania, które podawała z makaronem. Dzisiaj żyjemy szybciej, szukamy
łatwych rozwiązań, jednak sekret tego domowego smaku, którego często szukamy,
tkwi właśnie w tej pracy własnych rąk, w wysiłku i poświęconym czasie. I w
sercu, które w to wkładamy.
Przywołana przeze mnie książka kucharska, to słynne dzieło
wydane po raz pierwszy we Lwowie w 1817 roku (trzecie i czwarte wznowienie
wydano w Rzeszowie w roku 1866 oraz 1885) pt. „Książka kucharska czyli: jasna i
dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych, zawierająca znaczny
zbiór niezawodnych przepisów (…)”. Warto zakupić współczesny reprint tej
książki lub poszukać dostępu on-line, ponieważ zawiera ona mnóstwo ciekawych
receptur kulinarnych, ale też rad i objaśnień.
Łazanki z szynką – kuchnia galicyjska |
Łazanki z szynką – kuchnia galicyjska |
Składniki na 4 porcje:
- 350 g mąki pszennej (plus do podsypywania)
- 8 jajek (3 do ciasta i 5 do sosu)
- 120 g smalcu (zamieniłam na 60 g masła)
- 250 ml gęstej śmietany
- 250 g upieczonej szynki (może być też inna wędlina, np. wędzona polędwiczka)
- sól
- masło do smarowania foremek
Mąkę pszenną, 3 jajka i około 40 ml wody wyrabiamy na „tęgie”
ciasto i podsypując mąką wałkujemy je na grubość 3 mm. Wierzch oprószamy mąką i
pozostawiamy ciasto do przeschnięcia na około 20 minut, po czym nożem kroimy je
w paski szerokie na 2 cm, które z kolei przecinamy w paski pod kątem, żeby
uzyskać kształt rombów. Zagotowujemy wodę, solimy ją i gotujemy w niej łazanki
(około 2 minuty od wypłynięcia do wierzchu, w zależności od grubości ciasta).
Ugotowane łazanki trzykrotnie przelewamy zimną wodą.
Ciepły smalec lub masło rozcieramy i dodajemy do niego 5
jajek. Chwilę razem ubijamy, po czym dodajemy śmietaną i sól (niecałą płaską łyżeczkę),
a na końcu dosypujemy szynkę pokrojoną w kosteczkę. Masę dodajemy do łazanek i
dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczyń żaroodpornych wysmarowanych masłem.
Najlepiej sprawdzą się płytkie naczynia lub kokilki. Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni C przez około 15-20 minut, w zależności od wielkości naczynia
(łazanki w kokilkach i małych płytkich naczyniach zetną się szybciej). Podajemy
gorące.
Łazanki z szynką – kuchnia galicyjska |
Więcej przepisów na
podkarpackie dania,
w tym również dania
kuchni galicyjskiej
pochodzące ze
wspomnianej lwowskiej książki kucharskiej
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.