środa, 12 października 2016

Sałatka z białej rzepy – kuchnia podkarpacka


Sałatka z białej rzepy to jedna z najlepszych sałatek, jakie ostatnio jadłam. Świeża, wyrazista w smaku i zaskakująca. Na pewno nie raz zagości w moim domu. Poza prostymi składnikami jej dodatkową zaletą jest łatwość, z jaką się ją przygotowuje. A wszystko trwa zaledwie 10 minut :) Lubię odkrywać takie perełki kuchni podkarpackiej. Ta pochodzi z Ziemi Przemyskiej*.

Składniki:
  • 4 białe rzepy
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 winne jabłka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • czarny mielony pieprz

Rzepę i jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki ścieramy razem ze skórką. Do sałatki dodajemy szczypiorek, majonez, sól, cukier i pieprz. Mieszamy. Sałatka od razu gotowa jest do podania.



* Przepis udostępniony został przez Koło Gospodyń Wiejskich Siedleczka i znalazłam go w publikacji „Dziedzictwo kulinarne obszaru LGD Stowarzyszenia >>Z Tradycją w Nowoczesność<<”. Na Podkarpaciu funkcjonuje około 30 Lokalnych Grup Działania. Niektóre z nich bezpłatnie udostępniają na swoich stronach publikacje, w tym dotyczące kuchni podkarpackiej. Jeśli szukacie nowych odkryć kulinarnych, polecam Wam zajrzeć na strony LGD z Waszego terenu :)



Przepis bierze udział w akcji:

4 komentarze: