wtorek, 31 sierpnia 2021

Surówka z selera, jabłek i ogórków – kuchnia podkarpacka

Surówka z selera, jabłek i ogórków – kuchnia podkarpacka
Surówka z selera, jabłek i ogórków – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Gołęczyna, gmina Pilzno, powiat dębicki

Niedawno proponowałam Wam surówkę z pora i zielonych ogórków. Dzisiaj mam równie nietypowy przepis. Tym razem są to zielone ogórki z jabłkiem i korzeniem selera. Surówka jest łagodna i świeża, doprawiona odrobiną soku z cytryny, solą i cukrem.

Przepis Pani Marii Falarz z Gołęczyny pochodzi z publikacji „Pilźnieńskie smaki. Przepisy kulinarne”, wydanej przez Dom Kultury w Pilźnie.


Surówka z selera, jabłek i ogórków – kuchnia podkarpacka
Surówka z selera, jabłek i ogórków – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 200 g selera (korzeń)
  • 4 jabłka
  • 2 zielone ogórki
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny

Śmietanę przyprawiamy do smaku solą i cukrem.

Seler obieramy i ścieramy na tarce na cienkie wiórka. Jabłka i ogórki myjemy (obieramy lub nie, według upodobania) i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy cytryną, dodajemy śmietanę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i cukrem.


Surówka z selera, jabłek i ogórków – kuchnia podkarpacka
Surówka z selera, jabłek i ogórków – kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich specjałów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.