Surówka z selera, jabłek i ogórków – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Gołęczyna, gmina Pilzno, powiat dębicki
Niedawno proponowałam Wam surówkę z pora i
zielonych ogórków. Dzisiaj mam równie nietypowy przepis. Tym razem są to zielone
ogórki z jabłkiem i korzeniem selera. Surówka jest łagodna i świeża, doprawiona
odrobiną soku z cytryny, solą i cukrem.
Przepis Pani Marii Falarz z Gołęczyny pochodzi z
publikacji „Pilźnieńskie smaki. Przepisy kulinarne”, wydanej przez Dom Kultury
w Pilźnie.
Surówka z selera, jabłek i ogórków – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 200 g selera (korzeń)
- 4 jabłka
- 2 zielone ogórki
- 4 łyżki gęstej śmietany
- sól
- cukier
- sok z cytryny
Śmietanę przyprawiamy do smaku solą i cukrem.
Seler obieramy i ścieramy na tarce na cienkie
wiórka. Jabłka i ogórki myjemy (obieramy lub nie, według upodobania) i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy
cytryną, dodajemy śmietanę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i cukrem.
Surówka z selera, jabłek i ogórków – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich specjałów
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.