Pierogi pieczone z Milczy – kuchnia podkarpacka |
Pierogi pieczone według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z
Milczy (gmina Rymanów), mimo że wyglądają zwyczajnie, zaskakują smakiem. Zwykle
dzieje się tak za sprawą ciekawego farszu, jednak w tym przypadku powodów jest więcej
– począwszy od ciasta, przez lepienie pierogów, farsz, kończąc na maszczeniu
pierogów.
Pierogi pieczone z Milczy to pierogi z kapustą i białym
serem. Zwykle farsz z kapusty przygotowuje się gotując ją lub smażąc, albo
kolejno – gotując i smażąc. Farsz w tradycyjnych pierogach z Milczy to surowa
kapusta, która poddana odpowiednim zabiegom mięknie pod wpływem soli, a swój
finalny smak uzyskuje po upieczeniu pierożków.
Ciasto na pierogi z Milczy również jest nietypowe. Głównym jego
składnikiem jest mąka pszenna, do której dodaje się ugotowane i utłuczone
ziemniaki. Sprawiają one, że ciasto jest bardziej plastyczne, a po upieczeniu
pozostaje miękkie. Z tak przygotowanym ciastem Panie z Milczy obchodzą się
inaczej niż ze zwykłym ciastem na pierogi – nie wałkują go i nie wycinają krążków.
Ciasto na pierogi formuje się w wałek, z którego odcina się plasterki. Na
plasterki nakłada się farsz, który otula się ciastem, formując pierożki. Dzięki
tej metodzie w pierożkach nie powstają duże puste luki.
Po upieczeniu pierożki smaruje się zrumienionym masłem.
Zabieg ten pozbawia skórkę chrupkości, ale za to sprawia, że pierogi są miękkie
i dłużej zachowują świeżość. W efekcie wszystkich tych zabiegów możemy podać na
stół mięciutkie, pachnące pierożki z kapustą o wyjątkowym smaku.
Zarówno ten przepis, jak i wiele innych, to chluba Koła Gospodyń Wiejskich „Milczanki” z Milczy, które aktywnie dba o zachowanie lokalnych tradycji i dawnych regionalnych przepisów. Dziękuję Malwinie Penar, że zechciała uchylić rąbka tajemnicy i podzielić się ze mną, a tym samym z Wami, przepisem na to wyjątkowe danie.
Pierogi pieczone z Milczy – kuchnia podkarpacka |
Pierogi pieczone z Milczy – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- około 600 ml maślanki
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 ugotowane ziemniaki
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
- 1 średnia biała kapusta
- 3 cebule
- 200 g słoniny
- 250 g białego sera
- sól, pieprz
Dodatkowo 3 łyżki roztopionego masła
Kapustę szatkujemy, zasypujemy solą (1-2 łyżki) i
zagniatamy. Odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie słoninę kroimy w kosteczkę i
wytapiamy skwarki, do których dorzucamy pokrojone w kosteczkę cebule. Kapustę
dobrze odciskamy i dodajemy do niej skwarki z cebulą oraz biały ser. Doprawiamy
solą, pieprzem i mieszamy.
Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z odrobiną maślanki.
Dodajemy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sól, jajko, utłuczone
ziemniaki i dolewamy stopniowo maślankę. Dajemy jej tyle, żeby ciasto było zwarte,
ale miękkie (w zależności od mąki i mączystości ziemniaków może to być mniej
lub więcej niż podano w przepisie).
Z ciasta robimy wałek i odcinamy z niego plasterki. Na plasterki
nakładamy farsz i formujemy pierożki, które zlepiamy, a brzeg podwijamy pod
spód. Pierożki układamy na blaszce wysmarowanej olejem w takich odstępach, żeby
mogły wyrastać podczas pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C (grzałka góra-dół), a
następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni C i wkładamy blaszkę. Pieczemy
do zrumienienia pierożków. Po wyciągnięciu z piekarnika pierożki smarujemy
zrumienionym masłem. Podajemy na zimno lub gorąco. Doskonale smakują z czerwonym
barszczem.
Pierogi pieczone z Milczy – kuchnia podkarpacka |
Więcej wyjątkowych podkarpackich przysmaków
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Niebo dla podniebienia! Wyglądają obłędnie smacznie <3
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Bardzo oryginalny przepis! Niestety, dość pracochłonny, chociaż myślę, że warto się porwać :-)
OdpowiedzUsuń