sobota, 28 listopada 2015

Postna sałatka śledziowa

Prosta i smaczna sałatka, w której skład wchodzi zaledwie kilka składników. Tyle jednak w zupełności wystarczy. Śledź, ziemniaki, marchewka i jajko.
Przepis na tę sałatkę rodem z Podkarpacia  znalazłam w książeczce „Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny” (Wielopole Skrzyńskie i okolice).


Składniki:
  • 3 filety śledziowe (z octu)
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1-2 marchewki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • majonez i śmietana
Ziemniaki i marchewkę ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Jajka również ugotować i pokroić w kostkę. Śledzie pokroić na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać szczypiorek, natkę pietruszki, sól, pieprz, majonez i śmietanę. Wymieszać i schłodzić. I zjeść :)





4 komentarze:

  1. Akurat sałatka śledziowa była naszą zmorą w dzieciństwie :P Raczej nie jemy śledzi, chyba, że mamy jakieś nietypowe zachcianki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha może z wiekiem minie Wam ten uraz? :) Ja w dzieciństwie nie znosiłam kaszy, a zapach kaszy gryczanej wręcz mnie odrzucał. A teraz nie wyobrażam sobie gotowania bez kaszy :)

      Usuń
    2. Kto wie :D Kiedyś tak samo reagowałyśmy na zapach klusek z makiem, a teraz nie wyobrażamy sobie Wigilii bez nich :D

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.