niedziela, 22 listopada 2015

Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady

Ciasto kwiat jabłoni to lekki orzechowy biszkopt przełożony duszonymi jabłkami i kremem z białej czekolady. Delikatność kremu na bazie kremówki i serka mascaropne komponuje się z lekko kwaskowatą masą jabłkową i wilgotnym biszkoptem. Bardzo smaczne ciasto, więc gorąco polecam :)


Biszkopt orzechowy:
  • 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 10 jajek
  • 6 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 6 płaskich łyżek bułki tartej
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • duża szczypta proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
Krem z białej czekolady:
  • 400 ml śmietany kremówki (36%)
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady (2 tabliczki)
  • 2 łyżki cukru pudru (najlepiej trzcinowego)
Masa jabłkowa:
  • 10 jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do nasączania ciasta:
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 kieliszek wódki (opcjonalnie)
Do dekoracji:
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 tabliczki białej czekolady

Bazę do kremu przygotowujemy dzień wcześniej.
Śmietanę podgrzewamy w małym garnku niemal do zagotowania, ściągamy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie dokładnie mieszamy. Po lekkim przestygnięciu krem przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni. Zapobiegnie to tworzeniu się kożucha. Po wystygnięciu bazę wkładamy na noc do lodówki.

Przygotowanie ciasta (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
Orzechy, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia wymieszać razem.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać szczyptę soli i wymieszać ze składnikami suchymi. Masa będzie lekko zbita. Poluzować ją odrobiną ubitych białek. Dodać resztę ubitej piany delikatnie, ale dokładnie mieszając.
Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po całkowitym wystygnięciu biszkopt przeciąć na 2 blaty.

Przygotowanie masy jabłkowej:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka z grubym dnem i dusić pod pokrywką około 30 minut. Mieszać od czasu do czasu, żeby jabłka nie przywarły do dna. Na koniec dodać cukier, wymieszać i wyłączyć gaz. Jeśli ciasto nie jest gotowe przed samym przekładaniem ponownie podgrzać jabłka i wówczas dodać galaretkę (w proszku) oraz ekstrakt waniliowy. Masę jabłkową dokładnie wymieszać. Ciepłą masę jabłkową wyłożyć na dolny spód biszkoptu naponczowany połową mieszanki soku jabłkowego z dodatkami i wyrównać. Pozostawić do przestygnięcia. W tym czasie przygotować krem z białej czekolady.

Przygotowanie kremu:
Bazę do kremu przygotowaną dzień wcześniej przełożyć do miski, dodać cukier puder i miksować aż zamieni się w puszysty krem. Dodać serek mascarpone i jeszcze raz dobrze zmiksować.

1/3 kremu przełożyć na wystudzoną masę jabłkową. Dla ułatwienia krem można wycisnąć pasami z worka cukierniczego. Łatwiej będzie go rozsmarować bez mieszania z jabłkami. Następnie krem przykryć drugim blatem orzechowym. Po naponczowaniu blatu wyłożyć na niego pozostały krem i równo rozsmarować. Wierzch oprószyć kakao i posypać startą białą czekoladą.


Ciasto przechowywać w lodówce.




21 komentarzy:

  1. Wygląda właśnie na takie delikatne w smaku i konsystencji :) Orzechowy biszkopt musiał świetnie się połączyć z jabłkami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny i jaki równy!
    Bardzo lubię słodkie smaki przełamane delikatnymi kwaśnymi dodatkami :)
    Na pewno by mi zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Równe ciasto to dla mnie duży komplement :) Zawsze się staram, rzadko jestem zadowolona w 100%. Nie mówiąc już o krojeniu ciasta, co mnie zawsze frustruje. Wolę upiec dwa, niż pokroić jedno :)

      Usuń
  3. Bardzo podoba mi się ten biszkopt orzechowy. Jeszcze nie jadłam takiego. Ciekawe i apetyczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten blat orzechowy pochodzi z przepisu mojej mamy na chyba najbardziej klasyczny, polski tort - orzechowy z masą kawową :)

      Usuń
  4. Zjadłabym kawałek takiego ciacha mmm.... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam szczerze że ciasto wygląda przepięknie! I na pewno jest pyyyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale wygląda. Kusi, żeby go zrobić. Zapisuję przepis i mam nadzieję niebawem takie pyszne cudo zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak jak wygląda, tak smakuje. Piekłam już dwa razy, zawsze wszystkim smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie ucieszył Twój komentarz. Wszystkie są ważne, ale opinia kogoś, kto przetestował przepis, jest dla mnie szczególnie cenna :) Dziękuję!

      Usuń
  8. czy ten krem zrobie ze smietany 30 procentowej do ciast ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc używam tylko 36%, ponieważ jest gęsta i zawsze ładnie się ścina. Ale z tego, co czytałam na innych blogach, 30% również nadaje się do tego typu kremów. Biorąc pod uwagę fakt, że czekolada i mascarpone zagęszczą go dodatkowo... chyba bym zaryzykowała :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  9. Czyli jeśli dobrze rozumiem śmietanę podgrzewam na małym ogniu ,dodaje czekoladę ,odstawiam do wystudzenia a potem łącze z serkiem mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
  10. Z ilu białek pieczemy bezę?

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.