Pierogi z jabłkami na oleju – kuchnia podkarpacka |
W podkarpackich domach przygotowuje się wiele rodzajów pierogów, ale niektóre z nich zamiast gotować, piecze się, albo nawet smaży. Jednak pierogi z jabłkami na oleju tylko z nazwy i wyglądu są pierogami, bo tak naprawdę lepi się je z kruchego ciasta. Takie ciastka usmażone, a nie upieczone, smakują zupełnie inaczej. Mają przypieczoną skórkę i miękki środek, a farsz z jabłek pozostaje świeży i orzeźwiający.
Zapraszam do wypróbowania przepisu Pani Teresy Huczwy z Koła
Gospodyń Wiejskich w Węglówce (gmina Korczyna), zamieszczonego w publikacji pt.
„Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.
Pierogi z jabłkami na oleju – kuchnia podkarpacka |
Składniki na około 50 ciastek:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 125 g margaryny
- 1 jajko
- cukier waniliowy, szczypta soli
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Farsz:
- 1 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta)
- 1/2 łyżki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki cukru kryształu (w zależności od kwaśności jabłek)
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
- olej do smażenia
Przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia siekamy z
margaryną. Dodajemy cukier waniliowy, jajko i śmietanę. Wyrabiamy na jednolitą
masę.
Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce, przekładamy do
durszlaka i odsączamy sok. Jabłka przekładamy do miski, dodajemy cynamon i
bułkę tartą. Farsz mieszamy.
Ciasto wałkujemy na cienkie placki (około 3 mm), szklanką wykrawamy
krążki, które wypełniamy farszem. Dokładnie zlepiamy. Smażymy na oleju z obu
stron na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy i po wystygnięciu
oprószamy cukrem pudrem.
Pierogi z jabłkami na oleju – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych
słodkości w zakładce
Zapraszam :)
Wypróbuję na pewno.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. )
Pozdrawiam, też z Podkarpacia.