Zupa zapalanka – kuchnia podkarpacka |
Przypalanka, pochlapka, zalewajka, zarzucajka i zapalanka –
czy mówią Wam coś te nazwy? Wszystkie one wywodzą się z Podkarpacia i są
lokalnymi nazwami różnych zup gotowanych niegdyś na tych terenach. Łączy je
również to, że wszystkie nazwy wiążą się bezpośrednio z jakąś cechą danej zupy –
sposobem zagęszczania, rodzajem zasmażki itp. Nazwy te są proste i z takiego też
języka się wywodzą, tak jak i same zupy zazwyczaj są proste, przygotowane z
niewielu powszechnie dostępnych składników.
Czy w Waszym domu, w Waszej okolicy gotuje się jakieś zupy,
które mają swoje lokalne nazwy? Jeśli tak, dajcie znać w komentarzach na blogu
lub na Facebooku. Chętnie dowiem się czegoś nowego o naszej regionalnej kuchni
:)
Zapalanka to zupa ziemniaczana zaprawiana ciemną zasmażką,
która swoją nazwę zawdzięcza zapalaniu zupy. W ten sposób w Brzostowej Górze
(gmina Majdan Królewskia) określano niegdyś zagęszczanie zupy mąką mocno
zrumienioną na tłuszczu. Ciemna zasmażka daje intensywny smak, który współgra z
aromatem liścia laurowego. Wszystko to razem stwarza pozory bogatej zupy,
podczas gdy gotuje się ją na wodzie z dodatkiem ziemniaków, marchewki,
podsmażonej cebuli i skwarków.
Przepis na zapalankę pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich z
Brzostowej Góry.
Zupa zapalanka – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- woda
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 150 g słoniny
- liść laurowy
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- natka pietruszki
- sól
Marchewkę kroimy w plasterki i wrzucamy do zimnej wody razem
z liściem laurowym i łyżeczką soli. Po kilku minutach od zagotowania dodajemy
ziemniaki pokrojone w grubą kostkę.
Słoninę kroimy w kostkę i na patelni wytapiamy na wolnym
ogniu skwarki. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną cebulę i rumienimy
ją. Usmażone skwarki razem z cebulą przekładamy do zupy, a na pozostałym na
patelni tłuszczu rumienimy na lekko brązowy kolor mąkę pszenną. Zasmażkę
wlewamy do zupy, czyli zapalamy ją. Całość solimy i krótko gotujemy. Podajemy z
pietruszką i chlebem.
Zupa zapalanka – kuchnia podkarpacka
Przepisy na
regionalne zupy z naszego terenu,
w tym wszystkie wyżej
wymienione,
znajdziecie w
zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.