![]() |
| Placki do rosołu – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Nadolany, gmina Bukowsko, powiat sanocki
Rosół i makaron to jedno z
najbardziej oczywistych połączeń w polskiej kuchni. Ale czy na pewno, a raczej,
czy wszędzie? W niektórych domach w naszym regionie zamiast makaronu do rosołu
podaje się gotowane ziemniaki. Na Podkarpaciu są też takie miejsca, gdzie rosół
jada się z bardzo nietypowym dodatkiem – z cienkimi plackami pieczonymi na
kuchennej blasze. Placki te łamie się na kawałki i zalewa gorącym rosołem. Namoknięte
miękną i przypominają w smaku kluski. Przepis na takie placki podaję za Kołem
Gospodyń Wiejskich w Nadolanach. Panie z KGW polecają je również jako
samodzielną przekąskę.
Przepis pochodzi z publikacji „Dziedzictwo
kulinarne Gminy Bukowsko”, wydanej przez Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Bukowskiej
w Bukowsku.
![]() |
| Placki do rosołu – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- duża szczypta sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki śmietany
Wszystkie składniki łączymy ze
sobą, żeby otrzymać luźne ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dodajemy więcej
śmietany. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i wałkujemy cienko. Można też
rozwałkować większy kawałek i go pokroić. Placki krótko pieczemy z obu stron na
płycie kuchennego pieca lub na suchej patelni z nieprzywieralnym dnem. Łamiemy
na mniejsze kawałki, wkładamy na dno talerza i zalewamy gorącym rosołem.
Więcej podkarpackich przepisów
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.