niedziela, 26 października 2025

Placki do rosołu – kuchnia podkarpacka

Placki do rosołu – kuchnia podkarpacka
Placki do rosołu – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Nadolany, gmina Bukowsko, powiat sanocki

Rosół i makaron to jedno z najbardziej oczywistych połączeń w polskiej kuchni. Ale czy na pewno, a raczej, czy wszędzie? W niektórych domach w naszym regionie zamiast makaronu do rosołu podaje się gotowane ziemniaki. Na Podkarpaciu są też takie miejsca, gdzie rosół jada się z bardzo nietypowym dodatkiem – z cienkimi plackami pieczonymi na kuchennej blasze. Placki te łamie się na kawałki i zalewa gorącym rosołem. Namoknięte miękną i przypominają w smaku kluski. Przepis na takie placki podaję za Kołem Gospodyń Wiejskich w Nadolanach. Panie z KGW polecają je również jako samodzielną przekąskę.

Przepis pochodzi z publikacji „Dziedzictwo kulinarne Gminy Bukowsko”, wydanej przez Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Bukowskiej w Bukowsku.

Placki do rosołu – kuchnia podkarpacka
Placki do rosołu – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • duża szczypta sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki śmietany

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, żeby otrzymać luźne ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dodajemy więcej śmietany. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i wałkujemy cienko. Można też rozwałkować większy kawałek i go pokroić. Placki krótko pieczemy z obu stron na płycie kuchennego pieca lub na suchej patelni z nieprzywieralnym dnem. Łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy na dno talerza i zalewamy gorącym rosołem.

Placki do rosołu – kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich przepisów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.