![]() |
| Gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Grodzisko Dolne, Gmina Grodzisko Dolne, powiat leżajski
Choć Święto Zmarłych nie wiąże
się bezpośrednio z żadną tradycją kulinarną w taki sposób, jak Boże Narodzenie
czy Wielkanoc, to na Podkarpaciu od wielu pokoleń przygotowuje się w tym dniu jedno
z dwóch dań. Pierwszym z nich są gołąbki, które współcześnie przyrządza się głównie
z ryżu i mięsa, ale nasze babcie i prababcie farsz do gołąbków robiły zwykle z
kaszy z różnymi dodatkami, na przykład w Puszczy Sandomierskiej były to przede
wszystkim suszone grzyby i cebula. Nieco mniej popularne było i nadal jest gotowanie
na Święto Zmarłych bigosu. Oba te dania łączą wspólne cechy – można je przygotować
wcześniej, długo pozostają ciepłe i można nimi nakarmić wiele osób. To właśnie
te praktyczne względy sprawiły, że w naszym regionie w tym szczególnym dniu przygotowuje
się gołąbki lub bigos. Kiedy zmarznięci domownicy wracają z corocznej wizyty na
cmentarzu, wspomniane dania łatwo odgrzać i szybko podać na stół.
W wielu zakątkach naszego regionu
kultywuje się lokalne tradycje i przyrządza dania według dawnych receptur. Dzisiaj
zapraszam na gołąbki według przepisu KGW z Grodziska Dolnego, które z całą
pewnością nie są współczesnym daniem, a jego korzeni należy szukać w różnorodności
zamieszkującej region ludności. Farsz do gołąbków jest bardzo prosty, żeby nie
powiedzieć biedny, ponieważ składa się jedynie z kaszy gryczanej, ziemniaków i
cebuli. Jednak, jak wiadomo, w prostocie siła. Danie to dobrze doprawione solą oraz
pieprzem i podane z sosem z suszonych grzybów na pewno przypadnie do gustu
wielbicielom kaszy gryczanej oraz tym, którzy lubią poznawać nowe odsłony tego popularnego
dania. Ja osobiście uważam gołąbki za symbol Podkarpacia, dlatego z
przyjemnością przedstawiam Wam kolejną ich podkarpacką wersję.
Przepis pochodzi z publikacji „Śladami
tradycji i smaku. Gmina Łańcut i okolice”.
![]() |
| Gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 duża główka białej kapusty
- 3 szklanki kaszy gryczanej
- 6 szklanek wody
- 8-9 ziemniaków
- 7 cebul
- 200 g masła
- sól
- pieprz
Sos:
- 250 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka masła
Z kapusty wykrawamy głąb, po czym
wkładamy kapustę do dużego garnka z wrzącą wodą i obgotowujemy. Wierzchnie
liście, uszkodzone lub zbyt twarde, odkładamy na bok. Po 10-15 minutach
zaczynamy kolejno odkrawać liście z kapusty. Z każdego liścia ścinamy zgrubiały
nerw.
Kaszę gryczaną płuczemy i
wsypujemy do gotującej się posolonej wody (6 szklanek). Gotujemy do miękkości i
odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle (100 g). Ziemniaki
obieramy, myjemy i ścieramy na drobnej tarce. Odciskamy płyn z ziemniaków. Dodajemy
gorącą cebulę, co zapobiegnie ciemnieniu ziemniaków. Dodajemy również kaszę i
wszystko dobrze doprawiamy solą i pieprzem. Farsz dokładnie mieszamy.
Dno garnka do zapiekania
wykładamy warstwą odłożonych uszkodzonych liści. Natomiast na każdy ładny liść nakładamy
farsz, zawijamy do środka oba boki liścia, a następnie zwijamy gołąbek
zaczynając od nasady liścia. Gołąbki układamy w garnku ciasno jeden obok
drugiego. Dodajemy 100 g masła i 3 szklanki wody. Wierzch gołąbków przykrywamy
pozostałymi wierzchnimi liśćmi lub karłowatymi liśćmi ze środka kapusty. Garnek
przykrywamy. Gołąbki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C
przez około 1,5 godziny. Jeśli możemy zostawić garnek w ciepłym piekarniku, można
go wyłączyć po godzinie - gołąbki „same dojdą” w cieple.
Suszone grzyby do sosu zalewamy
wodą i odstawiamy na kilka godzin. Następnie grzyby wyciągamy z wody, kroimy w
paski i z powrotem wkładamy do wody. Gotujemy do miękkości. Sos doprawiamy solą
i pieprzem, dodajemy masło. Na koniec śmietanę mieszamy z mąką, zaprawiamy gorącym sosem i
łączymy całość. Zagotowujemy. Gołąbki podjemy polane gorącym sosem.
![]() |
| Gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na
podkarpackie gołąbki znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.