niedziela, 8 lipca 2018

Placuszki z kaszy gryczanej – kuchnia podkarpacka


Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Placuszki z kaszy gryczanej - kuchnia podkarpacka

W kuchni podkarpackiej kasza gryczana wykorzystywana jest na wiele różnych sposobów. W najprostszej formie podawana jest jako dodatek do mięs i sosów. Jednak równie często wykorzystuje się ją jako główny składnik farszu do gołąbków (gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami, gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami), czy pierogów (dukielskie pierogi z kaszą gryczaną i mięsem). Kaszą gryczaną nadziewa się również drób (kaczka nadziewana po chłopsku). Bywa ona także zapiekana (kasza gryczana po gospodarsku), a nawet podaje się ją w formie wytrawnego ciasta drożdżowego z nadzieniem gryczanym. Tym razem dla odmiany zaproponuję Wam jeszcze inną formę kaszy – placuszki smażone w sposób podobny do placków ziemniaczanych. W skład masy, z której przygotowuje się placuszki, poza kaszą wchodzą warzywa korzeniowe oraz cebula i czosnek, dzięki czemu mają one spójną konsystencję, są lekko chrupiące, ale przede wszystkim są bardzo smaczne.

Przepis pochodzi z publikacji „Czarnożecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnożecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”, a przekazały go panie z KGW Glinik Dolny z gminy Frysztak.

Placuszki z kaszy gryczanej - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 3-4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki grysiku
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • sól, pieprz, oraz przyprawy według uznania

Kaszę gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę, a por siekamy. Marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Warzywa mieszamy z kaszą, dodajemy zmiażdżony czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do masy razem z mąką, grysikiem i płatkami owsianymi. Doprawiamy i dobrze wyrabiamy masę.
Smażymy na oleju niewielkie płaskie placuszki. Podajemy z gulaszem lub innym sosem oraz z surówką.



Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po wiecej regionalnych przepisów :)


3 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają te placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.Weszłam tu przypadkiem,bardzo fajny blog moje klimaty.Ciasta super jestem pod wrażeniem,wspomnienie dzieciństwa i smakow.Na pewno będę częstym gościem.Pozdrawiam Milutko Ola.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. Cieszę się, że znalazłaś tu coś dla siebie :)

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.