Sałata z jajkiem – kuchnia podkarpacka |
Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na sałatę na
słodko, czyli ze śmietaną z cukrem i kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny. To danie mojego
dzieciństwa, które miło wspominam i często robię swojemu dziecku. Kilka osób w
komentarzach wspomniało wówczas, że w ich domach do takiej sałaty dodawano
jajko. Kruszono je na wierzchu lub żółtko rozcierano ze śmietaną. Dzisiaj
prezentuję więc sałatę na słodko z jajkiem w wersji, jaką przygotowuje się w
Lutczy (gmina Niebylec).
Przepis pochodzi z publikacji pt. „Poznaj tradycyjną kuchnię
Ziemi Strzyżowskiej”.
Dzięki Waszym komentarzom na Facebooku poniżej zamieszczam
listę miejscowości, w których sałata z jajkiem jest daniem lubianym i
przygotowywanym od kilku pokoleń. Co ciekawe, są to miejscowości z całego
województwa – od północy (Mielec, Rudnik nad Sanem), do południa (Tyrawa
Wołoska, Krosno), od wschodu (Przemyśl, Cieszanów), po zachód (Dębica, Jasło):
Brzozów
Cieszanów
Dębica
Golcowa
Jarosław
Jasło
Krosno
Mielec
Nowa Sarzyna
Przemyśl
Rudnik nad Sanem
Rzochów
Strzyżów
Trzcinica
Tyrawa Wołoska
Wola Węgierska.
Sałata z jajkiem – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 główka sałaty głowiastej (masłowej)
- 200 ml gęstej śmietany
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu winnego
- sól do smaku
Sałatę myjemy, osuszamy i liście rwiemy na mniejsze kawałki.
Solimy. Żółtko rozcieramy z octem i z cukrem, a następnie mieszamy ze śmietaną.
Sosem zalewamy śmietanę i mieszamy. Wierzch posypujemy posiekanym białkiem
(zostawiłam część żółtka dla koloru). Podajemy jako sałatkę obiadową.
Sałata z jajkiem – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpacki specjałów w zakładce
Zapraszam :)
Moja ukochana sałata...☺️
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie. Uwielbiam to połączenie <3
OdpowiedzUsuńBabcia w Korczynie taką serwowała!
OdpowiedzUsuńPrzysieki dalej serwują
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć :) Pozdrawiam!
Usuń