środa, 23 listopada 2016

Paluszki słone do barszczu – kuchnia podkarpacka


Ten przepis to klasyk, ale warto go przypomnieć. Słone kruche paluchy z serem to idealny dodatek do rozgrzewającego czerwonego barszczu. Można je przygotować nawet kilka dni wcześniej, bo długo utrzymują świeżość, o ile przechowywane są w zamkniętym blaszanym lub plastikowym pojemniku.
Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich w Tajęcinie (podkarpackie) – publikacja LGD „Eurogalicja” pt. „Tradycja, smak i wdzięk”.

Składniki na około 60 sztuk:
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kminek (opcjonalnie)
  • 100 g twardego żółtego sera

Drożdże kruszymy i mieszamy ze śmietaną, dodajemy do mąki razem z pokrojoną w kostkę margaryną, żółtkami, solą i kminkiem (ja pominęłam kminek, ponieważ za nim nie przepadamy). Zagniatamy ciasto, które owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm, smarujemy białkiem i za pomocą radełka lub noża wycinamy prostokąty szerokie na około 2 cm i długie na 8 cm (lub wg uznania). Posypujemy serem startym na drobnych oczkach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół).




6 komentarzy:

  1. Paluszki wyglądają cudnie, z barszczem muszą smakować znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis na pewno przetestuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. drożdżowych z serem jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Barszczyk w takim towarzystwie smaków musi być pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  5. To już wiem co zrobi ę w tym roku do wigilijnego barszczu :). Pięknie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń