piątek, 2 listopada 2018

Surówka z dyni z bakaliami - kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Surówka z dyni z bakaliami - kuchnia podkarpacka


Surówka z dyni z bakaliami kojarzy się z kuchnią kresową. Lekko słony, pikantny sos majonezowo-musztardowy i lekko słodka surowa dynia oraz  rodzynki i orzechy to połączenie, które przypadnie do gustu wielbicielom wschodniej kuchnia.
Przepis pochodzi z północy Podkarpacia, z okolic Kolbuszowej. Na łamach Korso Kolbuszowskiego (nr 40/2018) udostępniły go panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Siedlanki.

Surówka z dyni z bakaliami - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 500 g dyni
  • 70 g rodzynek
  • 4 łyżki posiekanych orzechów
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka śmietany
  • 5 łyżek posiekanej naci pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
Obraną dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kosteczkę. Skrapiamy ją sokiem z cytryny i odstawiamy na 5 minut.
Do dyni dodajemy rodzynki z orzechami oraz majonez, musztardę i śmietanę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy natkę pietruszki.
Po przełożeniu do salaterki posypujemy siekanymi migdałami.
Surówka pasuje do dań mięsnych.

Jeżeli do surówki dodamy pomarańczę, 10 pokrojonych śliwek węgierek i łyżkę cukru, będzie ona doskonałym dodatkiem do ryb lub jajek.


Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
po więcej regionalnych przepisów, w tym na dania z dynią


1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.