wtorek, 8 czerwca 2021

Zupa ze szparagami – kuchnia galicyjska

Zupa ze szparagami – kuchnia galicyjska
Zupa ze szparagami – kuchnia galicyjska

Lokalizacja: Lwów

Kolejny raz zapraszam Was do kuchni lwowskiej sprzed 200 lat. Tym razem serwuję zupę ze szparagami, która jest typowym przykładem zupy z tamtych czasów. Czytając przepisy na różnego rodzaju zupy, które umieszczono w słynnej publikacji pt. „Książka kucharska dla użytku w domach miejskich i pańskich. Jasna i dokładna nauka sporządzania potrwa mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów (…)” zauważymy, że początkiem XIX wieku często serwowano zupy w postaci wywaru z warzyw lub innych składników typu raki czy żółwie, który następnie wzbogacano jednym z wielu rodzajów bulionów gotowanych specjalnie do tego celu, a ostatecznie podbijano mąką uprażoną na tłuszczu. Taka zupa była często samą polewką lub też dodawano do niej kawałki najważniejszego z użytych składników. Wydawano ją do stołu w ogrzanej wcześniej wazie i niemal zawsze podawano z grzankami. Na grzanki było kilka sposobów. Jednym z nich było pokrojenie podsuszonej bułki na kromki, posmarowanie jej masłem, pokrojenie na drobniejsze kawałki i podsmażenie ich na suchej patelni. Zupa szparagowa z takimi grzankami smakuje wybornie, dlatego zapraszam do wypróbowania przepisu. Zaznaczam, że z racji bardzo lakonicznego podania proporcji składników, o szczegóły przepisu musiałam zadbać sama.

Zupa ze szparagami – kuchnia galicyjska
Zupa ze szparagami – kuchnia galicyjska


Składniki:

  • 8 łodyg szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 litr rosołu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • grzanki z 1 bułki z masłem

W łodygach szparagów odłamujemy twarde końce i pozostałość kroimy w talarki. Główki szparagów zostawiamy całe. Pokrojone szparagi razem z główkami wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy kilka minut, po czym odcedzamy i wkładamy do drugiego garnka z gorącym rosołem.

Mąkę rumienimy na patelni w roztopionym maśle, po czym dodajemy zasmażkę do rosołu ze szparagami. Ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy z grzankami z bułki.


Zupa ze szparagami – kuchnia galicyjska
Zupa ze szparagami – kuchnia galicyjska

Zupa ze szparagami - kuchnia galicyjska

Zapraszam do zakładki

KUCHNIA PODKARPACKA

Znajdziecie tam wiele przepisów na podkarpackie zupy

oraz wiele dań ze wspomnianej lwowskiej książki kucharskiej.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.