Chrzan z warzywami - kuchnia podkarpacka |
Kuchnię podkarpacką cenię za
proste składniki i znajome smaki, które nieodmiennie kojarzą się z domowym ciepłem i rodzinnymi
spotkaniami. Dobre składniki i umiejętne połączenie smaków sprawiają, że chętnie
wracamy do dań, które znamy od dzieciństwa. Ale w kuchni regionalnej nie brak
smacznych potraw, które zaskakują swoją pomysłowością. I taki właśnie jest
chrzan z warzywami według przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w
Trzebownisku.
Chrzan z jajkiem znamy wszyscy.
Lubimy go za wyrazisty smak i za to, że dobrze komponuje się z chlebem i
wędlinami. Może nas jednak zaskoczyć swoim smakiem, kiedy do znanych składników
dodamy gotowaną marchewkę i pietruszkę. Chrzan z warzywami jest delikatniejszy
i nieco słodszy, ale nadal pasuje do
jajek, wędlin i chleba. Przygotowuje się go szybko i łatwo, więc zachęcam do
odkrycia chrzanu w nowej odsłonie :)
Przepis pochodzi z publikacji LGD
Eurogalicja pt. „Tradycja, smak i wdzięk”
Chrzan z warzywami - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 słoiczek ostrego chrzanu
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz do smaku
Marchewkę i pietruszkę gotujemy i
obieramy. Warzywa i jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy je z
chrzanem, śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy.
Chrzanem z warzywami można
faszerować jajka, czy szynkę, ale można go również podać jako sałatkę, czy
dodatek do mięs na zimno. Smacznego! :)
Chrzan z warzywami - kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA :)
Bardzo mi się podoba, zwłaszcza w tej szynce:-)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, warto wiedzieć że oprócz walorów smakowych posiada bardzo wiele korzyści zdrowotnych ze stosowania.
OdpowiedzUsuń