czwartek, 29 marca 2018

Chrzan z warzywami – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Chrzan z warzywami - kuchnia podkarpacka


Kuchnię podkarpacką cenię za proste składniki i znajome smaki, które nieodmiennie kojarzą  się z domowym ciepłem i rodzinnymi spotkaniami. Dobre składniki i umiejętne połączenie smaków sprawiają, że chętnie wracamy do dań, które znamy od dzieciństwa. Ale w kuchni regionalnej nie brak smacznych potraw, które zaskakują swoją pomysłowością. I taki właśnie jest chrzan z warzywami według przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Trzebownisku.
Chrzan z jajkiem znamy wszyscy. Lubimy go za wyrazisty smak i za to, że dobrze komponuje się z chlebem i wędlinami. Może nas jednak zaskoczyć swoim smakiem, kiedy do znanych składników dodamy gotowaną marchewkę i pietruszkę. Chrzan z warzywami jest delikatniejszy i nieco słodszy,  ale nadal pasuje do jajek, wędlin i chleba. Przygotowuje się go szybko i łatwo, więc zachęcam do odkrycia chrzanu w nowej odsłonie :)

Przepis pochodzi z publikacji LGD Eurogalicja pt. „Tradycja, smak i wdzięk”

Chrzan z warzywami - kuchnia podkarpacka
Składniki:
  • 1 słoiczek ostrego chrzanu
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz do smaku
Marchewkę i pietruszkę gotujemy i obieramy. Warzywa i jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy je z chrzanem, śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy.
Chrzanem z warzywami można faszerować jajka, czy szynkę, ale można go również podać jako sałatkę, czy dodatek do mięs na zimno. Smacznego! :)

Chrzan z warzywami - kuchnia podkarpacka


Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA :)







2 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba, zwłaszcza w tej szynce:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, warto wiedzieć że oprócz walorów smakowych posiada bardzo wiele korzyści zdrowotnych ze stosowania.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.