poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Makowiec warstwowy – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Makowiec warstwowy - kuchnia podkarpacka

Makowce to wyjątkowe świąteczne ciasta. Kojarzą nam się i z Wielkanocą i z Bożym Narodzeniem. Ale przede wszystkim kojarzą się z domem. Bo właśnie tam, nie w kawiarni, nie na przyjęciu, jemy najlepsze makowce. Najczęściej pieczemy makowce zawijane i makowce na kruchym spodzie. Na Podkarpaciu od pokoleń piecze się też makowce z ciastem drożdżowym, gdzie masa makowa kładziona jest na przemian z warstwami ciasta drożdżowego. Czasem jedna z warstw makowych zastępowana jest masą orzechową. Charakterystyczną cechą tego ciasta jest długi czas wyrastania. Żeby surowe ciasto obciążone warstwami maku mogło wyrosnąć i upiec się prawidłowo, potrzebuje aż 12 godzin. Dopiero po takim czasie pieczone jest w piekarniku w wysokiej temperaturze. Za tak długi okres wyczekiwania czeka jednak nagroda – pyszne, wilgotne i mięciutkie ciasto, złożone z 4 warstw ciasta drożdżowego i 3 warstw masy makowej. Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem, albo pozostawić takie, jakie jest.
Makowiec warstwowy to proste ciasto, z prostych składników, które wymaga nieco starań, ale jest kwintesencją pysznych, tradycyjnych wypieków naszych babek i prababek.
Przepis pochodzi z Ziemi Przeworskiej, od pań z zespołu „Grzęszczanie”. Można go znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Dokonałam w nim niewielkich zmian proporcji, by dopasować przepis do wielkości mojej blaszki.

Makowiec warstwowy - kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Masa makowa:
  • 370 g maku (najlepiej suchego maku mielonego, ale może być zwykły)
  • 450 ml mleka do sparzenia
  • 230 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 40 g miękkiego masła
  • 2 całe jajka
  • 1 cukier waniliowy
Ciasto:
  • 550 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • Skórka otarta z cytryny
  • 60 g drożdży
 
Makowiec warstwowy - kuchnia podkarpacka
Suchy mak, niezależnie od tego, czy cały, czy mielony, zalewamy gorącym mlekiem, studzimy i odcedzamy. Mak mielony gotowy jest to dodania pozostałych składników. Mak cały mielimy dwukrotnie. Do maku dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, cynamon, mąkę ziemniaczaną, masło i jajka. Całość dokładnie mieszamy i dzielimy na 3 równe części (użyłam do tego celu wagi).
Przygotowujemy ciasto. Mąkę siekamy z tłuszczem. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru pudru aż zamienią się w płyn. Dodajemy je do mąki razem z pozostałym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami, jajkiem, śmietaną i skórką otartą z cytryny. Wyrabiamy miękkie elastyczne ciasto. Jeśli nie mamy doświadczenia i nie wiemy, jak je ocenić, trzeba liczyć. Ciasto będzie gotowe jeśli ugnieciemy je tyle razy, ile jest dni w roku :) To metoda dawnych Lasowianek, która dziesiątki lat później nadal się sprawdza. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Każdą cześć rozwałkowujemy na wielkość brytfanki. Ja rozwałkowuję ciasto w brytfance i wyciągam na papier, z którego łatwo potem ciasto wyłożyć na mak.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej pierwszą warstwę ciasta, na nią wykładamy jedną część maku, następnie ciasto, mak, ciasto, mak i ostatnią warstwę ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (grzałka góra-dół) i pieczemy ciasto około 40 minut. Jeśli wierzch będzie się nadmiernie rumienił, kładziemy na wierzchu luźno arkusz folii aluminiowej.


A oto niecierpliwa rączka, która nie chciała czekać do końca zdjęć. Magia zapachu makowca... :)

Makowiec warstwowy - kuchnia podkarpacka





22 komentarze:

  1. Rewelacyjne.makowiec idealny:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makowce 😊 A ten wygląda pysznie i chętnie bym zjadła kawałeczek albo dwa 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makowce 😊 A ten wygląda pysznie i chętnie bym zjadła kawałeczek albo dwa 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Robimy z mamą bardzo podobny makowiec, ale o jedną warstwę mniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo mnie cieszy kiedy ktoś potwierdza, że zna ciasto z maminej kuchni :) Pozdrawiam Ciebie i mamę :)

      Usuń
  5. Taki makowiec to chętnie bym zjadła :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały i bardzo smakowity mazurek! Idealny! Wygląda cudownie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczne ciasto, warstwowy makowiec to dla mnie nowość :) wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanie o to ugniatanie - tyle ile jest dni w roku... 365? czy liczę dni do 12 kwietnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście chodzi o cały rok. Może być przestępny ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. U nas zawsze robi się struclę makową ale taka wersja też prezentuje się genialnie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, czy do ciasta wystarczy jedynie trzy łyżki śmietany?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wystarczy i ciasto jest takie, jak być powinno :)

      Usuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. mnie nie wyszedł :(
    robiłam wszystko według przepisu!
    Następnym razem zrobię ze swojego przepisu na ciasto drożdżowe i masę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, przykro mi. Mnie ten przepis służy.

      Usuń
  13. Pysznie wygląda 😊do tego szklanka kakao i jestem w niebie 😊

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten makowiec wygląda rewelacyjnie. Nie sposób przejść obojętnie obok tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie pysznie wygląda ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń