czwartek, 18 lutego 2016

Gulasz z kurczaka z dynią



Gulasz z kurczaka z dynią to lekka propozycja na ciekawe danie mięsne, które można podać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem, czy kaszą. Ponieważ dania z dynią ostatnio są coraz popularniejsze, może Was zaskoczę, że nie jest to modna nowinka a potrawa kuchni podkarpackiej. Przepis pochodzi od Pani Janiny Olszowy, wyjątkowej kobiety i znawczyni lasowiackiej kuchni, która prowadzi warsztaty kulinarne w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej.



Składniki:
  • 1 kilogram surowej dyni
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 300 g papryki (u mnie czerwona i żółta)
  • 2 cebule lub 2 pory
  • 1,5 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki śmietany wymieszanej pół na pół z maślanką
  • sól, cukier (a u mnie obowiązkowo również pieprz)
  • natka pietruszki i koperek 
Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Dynię obieramy, usuwamy miąższ i kroimy w słupki. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i również kroimy w słupki.
Do garnka z grubym dnem wlewamy 1/2 szklanki gorącej wody, wrzucamy cebulę i paprykę. Dodajemy 1/2 łyżki masła, dużą szczyptę soli oraz cukru i dusimy do miękkości. Dokładamy dynię i razem dusimy jeszcze 10-15 minut. W tym czasie na pozostałym maśle smażymy kurczaka, którego dodajemy do garnka z warzywami, natomiast na pozostałym tłuszczu podsmażamy mąkę, którą następnie zalewamy posoloną śmietaną i maślanką. Mieszamy aż płyn stanie się gładki, dodajemy go do gulaszu i zagotowujemy.

Gulasz przekładamy do ogrzanej salaterki i posypujemy natką pietruszki i koperkiem.

Inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ
Zapraszam! :)



15 komentarzy:

  1. Najciekawsze danie miesiąca ! Można by się pokusić o Curry z kurczaka i dyni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uczciwie przyznam się, że bardzo mnie kusiło, żeby dodać curry, ale ponieważ to danie regionalne, powstrzymałam się :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Miało być jeszcze na jutro, ale chętnie się podzielę :)

      Usuń
  3. Bajeczny, zdrowy i niezwykle smakowity gulasz :) Wygląda tak smakowicie, że na sam widok ślinka leci :) Mniam <3 :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie następnym razem robię wysyłkę. Koniecznie w słoiku, bo jakoś ostatnio stały się modne :D

      Usuń
  4. Pyszna propozycja. Bardzo lubię takie potrawki z dynią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia rzeczywiście sprawia, że danie nabiera innego charakteru :)

      Usuń
  5. Z przyjemnością czytam te lasowiackie przepisy. Są ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Sama im więcej ich odkrywam, tym silniejsze mam przekonanie, że wart je utrzymać "przy życiu"...

      Usuń
  6. Bardzo lubię przepisy na regionalne dania, bo często są pyszne, a tak mało znane : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, można mile się zaskoczyć :)

      Usuń
  7. Dynię kochamy pod każdą postacią i choć jemy ją głównie na słodko, taka wersja też leży w naszym guście :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dynię kocham zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej :-0.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie dania, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń