Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Nowa Wieś, Gmina Trzebownisko, powiat rzeszowski
Sezon na kurki wciąż trwa, więc jeśli macie ochotę
wykorzystać je inaczej niż do sosu kurkowego zachęcam do ugotowania pierogów.
Farsz z kurek i białego sera jest smaczny i łatwy w przygotowaniu, a pierogi w
takim wydaniu są rzadkością, więc na pewno zaskoczą Waszych domowych smakoszy
:)
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich nr 1 w Nowej Wsi
(gmina Trzebownisko) proponują, żeby pierogi z kurkami i serem podać ze skwarkami
z boczku, albo ze śmietaną.
Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja, smak i
wdzięk. Wybrane przepisy kulinarne z obszaru Lokalnej Grupy Działania Eurogalicja”.
Znajdziecie ją na stronie LGD Eurogalicja.
Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka |
Składniki na około 50 sztuk:
Ciasto:
- 2½ szklanki mąki pszennej (około 400 g)
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczkaka oleju
- trochę wrzątku (około 3/4 szklanki)
Farsz:
- 200 g białego sera (twarogu)
- 200 g świeżych kurek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz,
- 1 łyżka oleju (można zamienić na masło)
Grzyby oczyszczamy i kroimy na niewielkie kawałki.
Na gorący tłuszcz wrzucamy drobno posiekaną cebulę, solimy ją lekko i smażymy
do lekkiego zeszklenia dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec
dodajemy również pokrojone grzyby. Kiedy woda z grzybów odparuje całość
ściągamy z ognia i przestudzamy.
Biały ser mielimy i mieszamy z grzybami. Farsz doprawiamy
do smaku solą i pieprzem.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy dołek
i wlewamy wrzątek, zagarniając mąkę z brzegów. Następnie dodajemy pozostałe
składniki i szybko wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Tak przygotowane
rozwałkowujemy na cienki placek, kroimy nożem na kwadraty lub wykrawamy kółka,
nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na
lekkim ogniu 3 minuty, licząc od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane
pierogi wyjmujemy z garnka na durszlak, wykładamy na półmisek i polewamy
tłuszczem.
Pierogi podawać z boczkiem lub
śmietaną.
Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka |
Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich pierogów
oraz wiele innych regionalnych dań
w zakładce
Zapraszam :)
Jak apetycznie wyglądają! A właśnie kurek jest dużo w tym roku, a i twaróg mam domowy... Tylko kogo tu zagonić do pomocy przy lepieniu?!
OdpowiedzUsuń