niedziela, 22 sierpnia 2021

Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka

Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka
Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Nowa Wieś, Gmina Trzebownisko, powiat rzeszowski

Sezon na kurki wciąż trwa, więc jeśli macie ochotę wykorzystać je inaczej niż do sosu kurkowego zachęcam do ugotowania pierogów. Farsz z kurek i białego sera jest smaczny i łatwy w przygotowaniu, a pierogi w takim wydaniu są rzadkością, więc na pewno zaskoczą Waszych domowych smakoszy :)

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich nr 1 w Nowej Wsi (gmina Trzebownisko) proponują, żeby pierogi z kurkami i serem podać ze skwarkami z boczku, albo ze śmietaną.

Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja, smak i wdzięk. Wybrane przepisy kulinarne z obszaru Lokalnej Grupy Działania Eurogalicja”. Znajdziecie ją na stronie LGD Eurogalicja.


Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka
Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka

Składniki na około 50 sztuk:

Ciasto:

  • 2½ szklanki mąki pszennej (około 400 g)
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczkaka oleju
  • trochę wrzątku (około 3/4 szklanki)

Farsz:

  • 200 g białego sera (twarogu)
  • 200 g świeżych kurek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka oleju (można zamienić na masło)

Grzyby oczyszczamy i kroimy na niewielkie kawałki. Na gorący tłuszcz wrzucamy drobno posiekaną cebulę, solimy ją lekko i smażymy do lekkiego zeszklenia dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dodajemy również pokrojone grzyby. Kiedy woda z grzybów odparuje całość ściągamy z ognia i przestudzamy.

Biały ser mielimy i mieszamy z grzybami. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy dołek i wlewamy wrzątek, zagarniając mąkę z brzegów. Następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Tak przygotowane rozwałkowujemy na cienki placek, kroimy nożem na kwadraty lub wykrawamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.

Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na lekkim ogniu 3 minuty, licząc od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyjmujemy z garnka na durszlak, wykładamy na półmisek i polewamy tłuszczem.

Pierogi podawać z boczkiem lub śmietaną.


http://trzecitalerz.blogspot.com/p/blog-page.html
Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka

Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka
Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich pierogów

oraz wiele innych regionalnych dań

w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)


1 komentarz:

  1. Jak apetycznie wyglądają! A właśnie kurek jest dużo w tym roku, a i twaróg mam domowy... Tylko kogo tu zagonić do pomocy przy lepieniu?!

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.