Pasztet z jajek – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Mokrzec, gmina Pilzno, powiat dębicki
Jeśli zastanawiacie się, w jaki sposób podać jajka
na świąteczny stół, może spodoba Wam się pomysł pasztetu z jajek? Nie ma w nim
wielu dodatków, poza jajkami to zaledwie zielony groszek, cebula i bułka, dlatego
smak pasztetu jest lekki i łagodny, dzięki czemu dobrze komponuje się z mocniejszymi
smakami. Pasztet z jajek można podać z sosem chrzanowym, chlebem, wędlinami lub
pomidorami. Sprawdzi się zarówno jako śniadanie, jak i przystawka.
Zapraszam do wypróbowania przepisu Stowarzyszenia „Zawisłocze
pilźnieńskie”, który opublikowano w książeczce „Wielkanocne smaki”, wydanej
przez LGD Liwocz.
Pasztet z jajek – kuchnia podkarpacka |
Składniki na keksówkę długości około 25 cm:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 3 jajka surowe
- 2 suche bułki zwykłe
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 1 puszka groszku konserwowego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- mleko do namoczenia bułek
Bułki moczymy w mleku aż zmiękną i bardzo dokładnie odciskamy.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podduszamy na maśle. Jajka ugotowane na
twardo obieramy.
Ugotowane jajka, cebulę i odciśniętą bułkę mielimy
w maszynce. Do masy dodajemy surowe roztrzepane jajka, przyprawy i odsączony groszek konserwowy.
Masę jajeczną wykładamy na wysmarowaną i posypaną bułką tartą keksówkę (zamiast tego keksówkę można wyłożyć papierem do pieczenia). Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut. Studzimy i wyciągamy z formy.
Więcej lokalnych specjałów w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.