piątek, 15 kwietnia 2022

Pasztet z jajek – kuchnia podkarpacka

Pasztet z jajek – kuchnia podkarpacka
Pasztet z jajek – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Mokrzec, gmina Pilzno, powiat dębicki

Jeśli zastanawiacie się, w jaki sposób podać jajka na świąteczny stół, może spodoba Wam się pomysł pasztetu z jajek? Nie ma w nim wielu dodatków, poza jajkami to zaledwie zielony groszek, cebula i bułka, dlatego smak pasztetu jest lekki i łagodny, dzięki czemu dobrze komponuje się z mocniejszymi smakami. Pasztet z jajek można podać z sosem chrzanowym, chlebem, wędlinami lub pomidorami. Sprawdzi się zarówno jako śniadanie, jak i przystawka.

Zapraszam do wypróbowania przepisu Stowarzyszenia „Zawisłocze pilźnieńskie”, który opublikowano w książeczce „Wielkanocne smaki”, wydanej przez LGD Liwocz.


Pasztet z jajek – kuchnia podkarpacka
Pasztet z jajek – kuchnia podkarpacka

Składniki na keksówkę długości około 25 cm:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 jajka surowe
  • 2 suche bułki zwykłe
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • mleko do namoczenia bułek

Bułki moczymy w mleku aż zmiękną i bardzo dokładnie odciskamy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podduszamy na maśle. Jajka ugotowane na twardo obieramy.

Ugotowane jajka, cebulę i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe roztrzepane jajka, przyprawy i odsączony groszek konserwowy.

Masę jajeczną wykładamy na wysmarowaną i posypaną bułką tartą keksówkę (zamiast tego keksówkę można wyłożyć papierem do pieczenia). Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut. Studzimy i wyciągamy z formy.

 

Więcej lokalnych specjałów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.