Chrzan z jabłkiem i selerem – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: gmina Kolbuszowa, powiat kolbuszowski
Jedną z charakterystycznych cech tradycyjnej kuchni
naszego regionu jest zastępowanie podstawowych składników niektórych potraw
zupełnie innymi, często tańszymi lub łatwiej dostępnymi, produktami. W myśl tej
idei kasza jęczmienne udaje mięsny farsz w pierogach, ukiszone ziemniaki grają
rolę kwaśnej kapusty, a z ugotowanych jajek robimy żółty ser. Tym razem
prezentuję danie, w którym seler zastępuje gotowane jajka. W połączeniu z
marynowanym chrzanem, jabłkiem i śmietaną oraz doprawione solą, cukrem i dokwaszone
sokiem z cytryny, danie przypomina typowy chrzan jajeczny. I podobnie jak swój
pierwowzór doskonale pasuje do wędlin, gorących mięs i chleba. Chrzan z
jabłkiem i selerem może być ciekawą alternatywą dla tych, którzy nie mogą lub
nie chcą jeść jajek, a brakuje im tego ostrego smaku chrzanu jajecznego.
Przepis Pani Janiny Olszowy pochodzi z „Ziemi
Kolbuszowskiej” nr 3/198.
Chrzan z jabłkiem i selerem – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 duże kwaśne jabłko
- pół selera
- 1 słoiczek startego chrzanu (marynowanego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki śmietany
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól do smaku (około 1 łyżeczki)
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Skrapiamy je sokiem z cytryny i mieszamy z marynowanym chrzanem. Dodajemy oczyszczamy i starty na tarce o drobnych oczkach seler. Dodajemy śmietanę i doprawiamy sałatkę cukrem oraz solą. Ze względu na łagodny smak selera sałatkę trzeba dobrze doprawić i dokwasić sokiem z cytryny.
Więcej regionalnych dań
Znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
ciekawy przepis. Zrobię na Święta Wielkanocne
OdpowiedzUsuń